Provincie Flevoland Provinciehuis

Provinciale organisatie loopt voorop met stageplaatsen

Publicatiedatum: 25 maart 2010

De provincie Flevoland zet zich in om zoveel mogelijk stageplaatsen te houden en te creren. Vooral studenten in de sectoren bouw, techniek, logistiek en ICT vinden op dit moment moeilijk een stageplaats als gevolg van de economische crisis. Dat geldt ook voor studenten MBO op niveau 1 en 2. Door een integraal stageplan voor de jaren 2008-2011 zet de provincie Flevoland zich samen met partners in onderwijs, bedrijfsleven en overheid in voor deze studenten. De provincie neemt daarbij zelf het voortouw en heeft in 2009 maar liefst 39 stagiaires aangenomen.

`Als provincie zetten wij ons in om voldoende passende stageplaatsen beschikbaar te hebben voor de jongeren in Flevoland", aldus gedeputeerde Andries Greiner. "Daarmee kunnen we er voor zorgen dat zoveel mogelijk Flevolandse jongeren met een startkwalificatie op de arbeidsmarkt komen. Het zwaartepunt ligt daarbij op stageplaatsen voor MBO studenten niveau 1 en 2, omdat daar de grootste knelpunten zitten. Op dit moment hebben 3422 ROC studenten gelukkig een geschikte stageplaats, maar 541 nog niet. Daar zetten we ons voor in.'

Passende begeleiding

De provincie richt zich daarbij op maatregelen om de stages kwalitatief zo goed mogelijk te laten verlopen, door een goede (beroeps)keuze vooraf en passende begeleiding. Ook de verbetering van de situatie van allochtone jongeren is een speerpunt van de provincie. Een voorbeeld van een project dat zich hierop richt is het project U-turn, waarmee eind 2010 zestig jongeren zo zijn getraind en gecoacht tijdens hun stage dat wordt voorkomen dat ze vroegtijdig hun opleiding gaan verlaten.

Bijzondere situatie

De zorgsector kent een bijzondere situatie. Daar is een steeds groter tekort aan geschoolde beroepskrachten. De provincie stimuleert daarom goede beroepsvoorlichting om studenten te stimuleren te kiezen voor een beroep in de zorgsector, omdat daar volop stageplaatsen zijn en de werkvooruitzichten gunstig zijn.

Nieuwe financiering

Met een nieuwe financiering wil de provincie het project Flevotalent junior met succes voort zetten. De bedoeling van dit project was om 284 jongeren door te laten stromen naar een leerbaan of een dagopleiding. Uiteindelijk zijn er tussen 1 juli 2008 en 31 december 2009 289 doorgestroomd. Daarmee is het project een succes. Met de nieuwe financiering is het project per 1 januari 2010 overgedragen aan de gemeenten in Flevoland.