Wageningen Universiteit en Researchcentrum

CORRECTIE

Het bericht Gezondheidsstoffen in koffie en thee verlagen kans op beroerte van 25 maart in de nieuwsbrief Wetenschapsnieuws uit Wageningen

bevat een storende fout: Koffie hoort niet thuis in de titel, evenmin onderin de tekst, omdat koffie de bedoelde gezondheidsstoffen niet bevat.

Excuses voor de gemaakte fout.

De correcte tekst treft u hieronder aan:

Gezondheidsstoffen in thee verlagen kans op beroerte

Flavonolen kunnen het risico op het krijgen van een beroerte met 20 procent verminderen. Dit concludeert Peter Hollman van de Afdeling Humane Voeding en het RIKILT, beide onderdeel van Wageningen UR, in een publicatie die vorige maand verscheen in The Journal of Nutrition.

Thee is goed voor hart en bloedvaten, dat weten we al een tijdje, maar recent onderzoek maakt duidelijk welke stoffen hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn. Wetenschappers vermoedden al een tijdje dat dit gezondheidseffect op het conto kon worden geschreven van flavonoiden. Dit is een grote groep stoffen die veel in plantaardige producten voorkomt en o.a. een anti-oxiderende werking heeft.'Studies naar het gezondheidseffect van flavonoid-rijke voeding lieten een consistent positief effect op hart en vaten zien', vertelt Hollman. 'De grote vraag is of en welke flavonoiden nu precies verantwoordelijk zijn voor die effecten.'

Fikse afname

Hollman analyseerde de relatie tussen inname van verschillende soorten flavonoiden en het krijgen van een beroerte. In zijn metanalyse betrok hij meer dan 100.000 proefpersonen uit zes gepubliceerde studies. Specifieke flavonoiden, de flavonolen, bleken een effect te hebben op het beroerterisico. 'Bij een flavonolinname die overeenkomt met de hoeveelheid die in drie koppen thee zit, kun je de kans op een beroerte met 20 % verminderen', vertelt Hollman. 'Dat is een fikse afname.'

Moeten we nu allemaal massaal aan de thee om van dat beschermend effect tegen een beroerte te profiteren? Dat valt gelukkig mee, want je kunt de flavonolen ook binnen krijgen door groenten en fruit, chocola, of rode wijn te nuttigen. | Hans Wolkers

Artikel: Hollman PC, Geelen A, Kromhout D. Dietary Flavonol Intake May Lower Stroke Risk in Men and Women. J Nutr. 2010 Jan 20;140:600-4.