Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout

Oosterhout, 25-03-2010

Politie waarschuwt misleiding aan de voordeur

OOSTERHOUT: De politie waarschuwt voor vreemde personen aan de voordeur. Helaas heeft niet iedereen die aanbelt, goede bedoelingen. Zo werd in Oosterhout een 80-jarige vrouw door onbekenden bestolen van 400,-. De vrouw liet op woensdag 24 maart om 18.30 uur twee onbekende vrouwen in haar woning in Dommelbergen binnen. Het duo paste een babbeltruc toe door te vragen of de bewoonster mogelijk huishoudelijke hulp nodig had. In de woning ontstond vervolgens een gezellig gesprek. Toen het tweetal vertrokken was vond de bejaarde dame haar portemonnee op de grond. Uit de portemonnee was 400,- gestolen.

In Raamsdonk vond afgelopen zaterdag 20 maart een soortgelijk incident plaats. Rond 18.15 uur kwamen een man, vrouw en kind het erf op van een boerderij aan de Schansstraat. De bewoners verkopen land- en tuinbouwproducten aan huis. Ook hier werd de 64-jarige bewoner aan de praat gehouden, terwijl een ander er vandoor ging met de dagopbrengst.

De politie probeert dit soort lieden op te pakken en door het Openbaar Ministerie te laten vervolgen. Er zijn ook preventie tips:
Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, vóórdat u de persoon binnenlaat.
Laat een collectant niet onbewaakt achter. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer in bijvoorbeeld de meterkast. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld. Als onbekenden in nood aan de deur komen en vragen of ze het
alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer.
Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen, schoorsteenvegen of ramen lappen, leg dan van tevoren (schriftelijk) de prijs vast. Anders betaalt u achteraf misschien veel te veel. Weet met wie u zaken doet, zodat u als dat nodig is kunt reclameren. Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. De verkoper moet u wettelijk 8 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren.
Meld verdachte situaties altijd bij de politie. Uiteraard helpt u de politie als u een goed signalement kunt geven van de verdachte. Vluchtrichting en het eventueel daarbij gebruikte voertuig zijn daarbij ook belangrijk.
Voor vragen en advies kunt u terecht bij uw wijkagent.

Inbraken op industrieterrein Brieltjenspolder Made

MADE: In de nacht van woensdag 24 maart op donderdag 25 maart 2010 is er in acht bedrijven op industrieterrein Brieltjespolder ingebroken. De inbrekers sloegen toe tussen 21.00 uur en 06.00 uur. De nog onbekende daders pasten een werkwijze toe die veel schade
veroorzaakte. Ze zaagden namelijk gaten (van circa 50cm x 50cm) in de daken van de gedupeerde bedrijven.
Door het ontstane gat lieten ze zich vervolgens naar beneden zakken. Ze gingen er in de meeste gevallen vandoor met handgereedschappen, elektrisch gereedschap, ladders en computerapparatuur. In een beperkt aantal gevallen werd er helemaal niets meegenomen. De inbraken zijn 's-nachts niet opgemerkt en werden pas ontdekt toen de bedrijven weer opstartten in de ochtenduren. De politie heeft van de benadeelden aangiften opgenomen. De technische recherche heeft inmiddels ook een sporenonderzoek verricht.

Fietsers en scooterrijder botsen met elkaar

DONGEN: De politie behandelde woensdagmiddag 24 maart om 17.30 uur een verkeersongeval op de Eindsestraat in Dongen. Ter plaatse was een scooterrijder op het (brom-) fietspad in aanrijding gekomen met twee fietsers. Een van de fietsers was daar licht gewond geraakt. De man liep een gebroken neus en wat ontvellingen op.
Over de toedracht lopen de meningen uiteen. Volgens de 16-jarige Dongense scooterrijder hadden de beide fietsers het hele fietspad nodig en ging het fout toen hij er tussendoor reed.
De beide fietsers (leeftijden onbekend) zijn een andere mening toegedaan. Zij reden rechts op het fietspad en spreken over het feit dat de achteropkomende scooterrijder met hoge snelheid tussen hen door reed. De politie hoopt met nader onderzoek en verhoor meer duidelijk over het voorval te krijgen.

Auteur: Jeroen Steenmeijer

Aandacht Bureau Brabant en Opsporing Verzocht voor mysterieuze zaak rondom Somalische peuter

BREDA/DONGEN: De opsporingsprogramma's Bureau Brabant en Opsporing Verzocht besteden maandag 29 en dinsdag 30 maart aandacht aan een mysterieuze zaak rondom een Somalische peuter in een koffer in Dongen. Politie en Justitie maken zich zorgen over het welzijn van het kindje en roepen mensen nadrukkelijk op naar de programma's te kijken, want de politie is dringend op zoek naar getuigen en nieuwe informatie.

De zaak kwam aan het rollen toen een getuige zich bij de politie meldde. Zij had op maandagmiddag 25 januari tegen 14.15 uur een Somalische vrouw met een koffer gezien op de Julianastraat in Dongen. In het voorbijgaan hoorde zij het gehuil van een peuter dat uit de koffer kwam. Na enig aandringen van de getuige opende de Somalische de koffer en daarin zat inderdaad een kindje van circa 1 jaar oud, vermoedelijk een meisje. Juist toen de getuige hulp wilde inroepen, stapte de Somalische in een donkere SUV die vervolgens wegreed. De getuige belde vervolgens de politie en ter plekke werd een
onderzoek ingesteld. Dat leverde niets op. In de dagen daarna werd de zaak overgedragen aan een rechercheteam dat de Somalische vrouw uiteindelijk heeft opgespoord. Zij woont in een asielzoekerscentrum in Venlo, maar was op die bewuste maandagmiddag afkomstig van een bevriend Somalisch gezin in Dongen waar ze het weekend had
doorgebracht. De vrouw is aangehouden geweest, maar bij haar werd geen peuter aangetroffen. Zij ontkent in alle toonaarden dat er een kindje in haar koffer heeft gezeten.
Uit het onderzoek werd wel duidelijk dat de vrouw op die 25e januari, nadat ze in de zwarte SUV was ingestapt, rond 14.40 uur bij een bushalte aan de Minister Goselinglaan de bus naar Tilburg heeft genomen. Vanaf het centraal station aan de Spoorlaan in Tilburg is de vrouw verder gereisd naar Venlo. De politie vraagt mensen die de Somalische vrouw met de koffer in Dongen hebben gezien, contact op te nemen met de politie op 0900-8844. In de uitzendingen van Bureau Brabant en Opsporing Verzocht op 29 en 30 maart worden meer details bekendgemaakt.

(Auteur: André van den Hul)