Openbaar Ministerie

Vijftienjarige veroordeeld voor berovingen, bedreiging en joyriding

25 maart 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De kinderrechter in Den Haag heeft vandaag een 15-jarige jongen uit Den Haag veroordeeld tot 163 dagen jeugddetentie waarvan 90 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 100 uur. Dit is conform de eis van de officier van justitie. De minderjarige jongen moest twee weken geleden voorkomen voor twee straatroven, een bedreiging en het joyriden met de auto van zijn vader.

De jongen beroofde op 24 juli 2009 een leeftijdsgenoot van zijn mobiele telefoon, op 3 september bedreigde hij diezelfde leeftijdsgenoot en op 27 september beroofde hij een vrouw van haar handtasje. Daarnaast ging hij er op 29 november vandoor met de auto van zijn vader.

Deze autorit liep niet goed af voor de minderjarige verdachte en een vriendje dat met hem mee was. Op de A12 bij het knooppunt Oudenrijn raakte de wagen in een slip en het voertuig sloeg meerdere keren over de kop. De 15-jarige bestuurder werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar men ontdekte dat hij veel te jong was om een rijbewijs te kunnen hebben. Uit onderzoek bleek dat de jongen veel te hard had gereden en in de bocht de auto niet meer onder controle had. De joyrider en zijn bijrijder waren vanuit Den Haag naar Utrecht gereden om een vriendin te bezoeken.