Politiebond ACP

25 maart 2010

Nieuwe regeling hondengeleiders rond

De politievakbonden hebben met de minister van Binnenlandse Zaken overeenstemming bereikt over de regeling hondengeleiders. De nieuwe regeling treedt met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 januari 2010.

In de aangepaste regeling voor hondengeleiders zijn onder meer afspraken opgenomen over onderwerpen als vergoedingen en materiële voorzieningen.

In de aangepaste regeling zijn onder meer afspraken opgenomen over onderwerpen als vergoedingen en materiële voorzieningen. Hieronder een overzicht van een aantal concrete afspraken:


- Voor de verzorging van de diensthond heeft de hondengeleider recht op een maandelijkse tegemoetkoming van 100 euro netto per diensthond.
- Voor de constante verantwoordelijkheid voor de diensthond heeft de hondengeleider recht op een compensatie in geld van 240 euro bruto per maand of compensatie in tijd van 18 uur per maand. De werkgever bepaalt in welke vorm de compensatie wordt verleend.
- De hondengeleider heeft recht op volledige vergoeding van onder andere dierenartskosten, hondenbelasting, kosten voor keuringen en onderbrenging van de hond bij een dierenpension. Ook kosten waar de regeling niet in voorziet, worden naar het oordeel van het bevoegd gezag op grond van redelijkheid en billijkheid vergoed.
- Het bevoegd gezag stelt gepaste transportmiddelen ter beschikking aan de hondengeleider. Of het bevoegd gezag vergoedt de kosten van de vervoersvoorzieningen die de geleider zelf aanschaft.
- De werkgever verstrekt aan de hondengeleider de uitrusting die noodzakelijk is voor de dienstuitoefening, opleiding en training in combinatie met een diensthond. Ook voorziet de werkgever in een geschikte kennel op het woonadres van de hondengeleider.

Overgangsrecht
Ook is overeengekomen dat hondengeleiders kunnen gebruikmaken van een zogeheten overgangsrecht. Dat betekent dat zij kunnen kiezen voor de huidige of de nieuwe regeling. Wil een hondengeleider onder de oude regeling blijven vallen, dan dient hij dat voor 1 mei aanstaande schriftelijk aan de korpsleiding kenbaar te maken. De korpsregeling blijft dan voor een periode van zes jaar van toepassing op de hondengeleider. Daarna is de nieuwe regeling op hem of haar van toepassing, mits deze collega dan nog hondengeleider is.

Eenmalige tegemoetkoming
De hondengeleider die als zodanig in dienst was in de periode van 1 januari 2008 tot en met 31 december 2009, of in een deel van deze periode, kan in aanmerking komen voor een eenmalige tegemoetkoming. Dit is afhankelijk van de hoogte van de tegemoetkomingen op basis van de oude korpsregeling. Als de collega slechts voor een deel van de bovengenoemde periode als hondengeleider werkzaam was, wordt de eenmalige tegemoetkoming naar evenredigheid uitbetaald. De geleider die voor 1 mei aanstaande aangeeft onder de oude regeling te willen blijven vallen, kan geen aanspraak op deze tegemoetkoming maken.

Aansprakelijk
Tot slot is in het overleg met de minister duidelijk geworden dat het korps als bezitter van de diensthond aansprakelijk is voor schade die eventueel door de diensthond wordt aangericht.

---