Partij voor de Vrijheid (PVV)

AO Taxi - Inbreng
donderdag 25 maart 2010

Voorzitter,

Toen ik de stukken ter voorbereiding op dit AO aan het doorlezen was, bekroop mij een blij gevoel. Er scheen werk gemaakt te worden van mijn twee aangenomen moties op dit dossier. Minister Eurlings liet weten dat de `Mystery Guest' vast onderdeel gaat uitmaken van de Toekomstvisie Taxi, waardoor wangedrag van taxichauffeurs stevig wordt aangepakt. Minister Hirsch Ballin kwam met de mededeling dat Justitie samen met het ministerie van V&W taxichauffeurs vaker wil screenen op recente veroordelingen.

Toch maar even een belrondje langs de branche om te kijken of mijn blijde lentegevoel daar ook breed werd gedragen. Maar ik kwam van een koude kermis thuis. De brief van minister Eurlings werd zelfs afgedaan als een Broodje Aap verhaal omdat mijn moties niet of nauwelijks zouden worden uitgevoerd. Een paar prangende vragen aan de minister om mij gerust te stellen:


- 1 Hoe groot is de kans dat een taxichauffeur een bezoek krijgt van een `Mystery Guest" en wordt de groep straattaxi's, de veroorzakers van de grootste problemen, vaker aan een bezoek onderworpen en zo ja hoe vaak?


- 2 Hoeveel taxipassen zijn er na de ingediende `Mystery Guest' motie ingetrokken?


- 3 Klopt het dat er op dit moment nauwelijks periodieke screening plaatsvindt van de VOG, waardoor het risico bestaat dat iemand na het verkrijgen van de VOG een voor zijn functie als taxichauffeur relevant strafbaar feit pleegt en desondanks werkzaam blijft? Zo ja, hoe gaat u dat veranderen en in hoeverre wordt mijn aangenomen motie voor een waterdicht systeem voor het weren van zich misdragende chauffeurs hierbij betrokken en hoe verloopt de samenwerking tussen Justitie en de Inspectie van Verkeer en Waterstaat op dit moment hieromtrent?


- 4 Hoeveel medewerkers telt de Inspectie van Verkeer en Waterstaat op dit moment en is dat aantal voldoende? Mij bereiken er namelijk berichten dat bij de IVW slechts enkele personen werkzaam zijn en is dat genoeg om al dat `Mystery Guest' en screeningwerk goed te doen?

Voorzitter,

De PVV streeft naar taxichauffeurs die zich richting hun klanten als een gentlemen gedragen. Chauffeurs die Nederlands spreken, die beschikken over stratenkennis en die sociaal vaardig zijn. Veel vrije rijders vinden het nog reuze moeilijk om hun klanten als Koning te behandelen.

Vraag aan de minister:

- 5 In hoeverre zijn deze vrije rijders aan een gedegen opleiding tot taxichauffeur onderworpen?

Zeker gezien het feit dat het nog klachten regent aangaande chauffeurs die amper Nederlands spreken, die de weg niet weten, klantonvriendelijk gedrag vertonen en eruit zien als Swiebertje.

Ik houd als Hagenees van vrije jongens zoals het befaamde duo van de Tegenpartij Jacobse en Van Es. Maar aangezien de PVV wel een partij van law and order is wil ik van de minister weten in hoeverre het bericht klopt dat veel vrije rijders het motto `Samen voor ons eigen' wel al te letterlijk nemen en als vrije rijder een uitkering genieten? Wordt daar op gecontroleerd?

Voorzitter,

Amsterdam was the place to be als je van taxi-terreur houdt, maar omdat de gemeente Amsterdam het toezicht heeft aangescherpt, namen asociale vrije rijders de wijk naar Almere.

Vraag aan de minister:

- 6 In hoeverre is het Amsterdamse taxigeweld overgeslagen naar andere steden zoals Almere en wat wordt er gedaan om dat tegen te gaan?

Voorzitter,

Voordat mijn inbreng een heel handboek gaat worden, nog een tweetal vragen aan de minister:

- 7 Deelt de minister de mening van KNV Taxi dat het huidige rij- en rusttijdensysteem veel te ingewikkeld is voor taxichauffeurs en is de minister bereid om dit systeem los te koppelen van de transportregeling rij- en rusttijden omdat de transportbranche niet te vergelijken is met de taxibranche?


- 8 Wil de minister door KNV Taxi en vakbonden laten onderzoeken welke wijzigingen doorgevoerd kunnen worden in de rij- en rusttijdenwet, zodat er een systeem komt dat aansluit op de taxibranche met simpele regels voor chauffeurs en met oog voor de verkeersveilig en redelijke werktijden?

Tot zover.