D66

donderdag 25 maart 2010

Mooie woorden tijdens de herdenkingsbijeenkomst Hans van Mierlo

Dinsdagavond 23 maart vond de herdenkingsbijeenkomst ter nagedachtenis van Hans van Mierlo plaats in de Rode Hoed te Amsterdam. Naast familieleden en oud-collegas waren er ook veel D66-leden aanwezig. Hans van Mierlo was en is voor velen een inspirerend voorbeeld.

Na een korte inleiding van partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven kreeg Jan Terlouw het woord. Hij roemde de oud-partijleider. Met zijn grote geestkracht, zijn fantasie en zijn diepe belangstelling voor de interactie tussen macht en samenleving heeft hij meer dan 40 jaar de politiek geanalyseerd en heeft hij nieuwe wegen aangegeven. Ook sprak Jan Terlouw over zijn samenwerking met Van Mierlo Hans en ik hebben soms van mening verschild welke koers de partij zou moest voeren, maar nooit over het doel (..) hij heeft enorme invloed gehad binnen het denken van de politiek, ook binnen andere partijen. De staatkundige veranderingen zijn er niet gekomen, maar zijn denkwijze is doorgedrongen.

Els Borst vertelde in haar toespraak over de manier waarop Hans van Mierlo haar overtuigde om minister te worden. Niet voor partijpolitieke verantwoordelijkheid of omdat het land dat nodig heeft, nee omdat het een leuke baan was en omdat ze het goed zou kunnen. Ze beschreef hoeveel hij voor haar zowel op persoonlijk als op professioneel vlak had betekent.

Ruud Lubbers zei dat ondanks dat Hans van Mierlo het einde van de christendemocraten als een onderdeel van de vooruitgang zijn, hij bleef genieten van zijn spiritualiteit en vriendschap. Ruud Lubbers bewonderde hoe hij bij iedere neergang van D66 er steeds weer in slaagde de partij te revitaliseren.

Alexander Pechtold noemde dat de politicus Van Mierlo niet te scheiden was van de mens Van Mierlo. Kijken we terug op de halve eeuw waarin hij in de politiek domineerde, dan zullen vriend en vijand het over één ding eens zijn: Hij was zijn tijd steeds ver vooruit. aldus Alexander Pechtold En vandaag maken we mee dat gezworen tegenstanders van meer directe democratie plotseling zijn ideeën omarmen. Hij voorspelde dat door individualisering en ont-ideologisering de betekenis van politieke partijen en hun partijprogrammas zou afnemen. Het verdwijnen van groepen in de samenleving ontkrachtte immers de gezamenlijke, eenvormige boodschap. Hoe bereiken we de mensen nog, vroeg hij zich af. En met welke boodschap? Wat is de functie van een partijprogramma? Moeten we niet zeggen: we maken geen partijprogramma, we spreken prioriteiten af, wij maken een houding!

Na de toespraken werd de VPRO documentaire Hans van Mierlo, Wat ik nog steeds te schrijven droom van Hans Pels en Edmond Hofland getoond.