NEN


PGS 15 voor verbetering brandveiligheid in opslagplaatsen

donderdag 25 maart 2010, 12:03

Op 4 februari heeft de minister van VROM, mevrouw Cramer, een brief gestuurd aan alle gemeenten en provinciën over de brandveiligheid in PGS 15 opslagplaatsen. Zij geeft daarin aan, maatregelen te zullen treffen wanneer de brandveiligheid niet vóór 1 juli 2010 verbetert. Als reactie hierop wordt PGS 15 worden aangepast.

Wat de minister bedoelt is de brandveiligheid van opslagplaatsen waar meer dan 10 ton verpakte gevaarlijke stoffen worden opgeslagen en die voorzien zijn van een automatische blusinstallatie (beschermingsniveau
1). Al in 2007 bleek uit onderzoek door de VROM-Inspectie ("Dieper duiken in het schuim") dat de vergunningen voor opslagplaatsen met een Hi-Ex inside air blusinstallatie vaak niet de nodige voorschriften bevatten. Ook wordt de automatische brandbeveiligingsinstallatie in deze opslagplaatsen vaak niet of niet voldoende geïnspecteerd door een geaccrediteerde inspectie instelling. Minister Cramer schrijft in haar brief dat het rapport op 28 augustus 2009 met de titel "Geen garantie op brandveiligheid" aantoont dat nog altijd de milieuvergunningen en handhaving door het bevoegde gezag niet op orde zijn. Er wordt door de VROM-Inspectie daarom prioriteit gegeven aan het laten actualiseren van deze vergunningen en de naleving. De voorschriften waarnaar wordt verwezen in de vergunningen zijn opgenomen in PGS 15, de "Richtlijn voor brandveiligheid, arbeidsveiligheid en milieuveiligheid".

Herziening PGS 15
Het PGS 15 team was reeds bezig om PGS 15 partieel te herzien. Dat wil zeggen een aantal dringende knelpunten worden aangepakt (zoals het integreren van errata in de tekst, en het beter leesbaar maken van bepaalde paragrafen). Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om veranderingen met grote consequenties door te voeren. Om toch een stap te zetten naar verbetering van de brandveiligheid zoals bedoeld in de brief van de minister, zal in PGS 15 paragraaf 4.8.2.1 (nu geldend zoals in Erratum d.d. 11 december 2008, over de beoordeling, certificatie en goedkeuring van brandbeveiligingsinstallaties) worden aangepast. Hierin zullen duidelijke eisen komen voor een uitgangspuntendocument, waarin alle van belang zijnde gegevens zijn opgenomen ten behoeve van een goed ontwerp en een goede werking van de brandbeveiligingsinstallatie.

Planning herziene PGS 15
Verwacht wordt dat het concept van PGS 15 in april/mei beschikbaar komt voor publiek commentaar. Na bespreking en verwerking van het commentaar zal de PGS ter goedkeuring worden voorgelegd aan de PGS Programmaraad en het Directeuren Overleg Externe Veiligheid. Vermoedelijk zal publicatie op de PGS website in het derde kwartaal 2010 plaatsvinden.

Op de hoogte blijven
Als u geïnteresseerd bent om het concept van PGS 15 te zijner tijd in te zien kunt u zich abonneren op de PGS nieuwsbrief. U blijft dan op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van PGS. U kunt zich inschrijven via www.publicatiereeksgevaarlijkestoffen.nl/nieuwsbrief. Voor meer informatie kunt u eveneens terecht op deze website. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Chemiemail (Publicatie)