NEN


Commentaar op concept PGS 28 nu mogelijk

donderdag 25 maart 2010, 13:05

Een concept van de geactualiseerde PGS 28 'Vloeibare Brandstoffen - ondergrondse tankinstallaties' is momenteel beschikbaar voor commentaar. Alle geĂŻnteresseerden kunnen het concept inzien en eventuele opmerkingen aan het PGS Projectbureau sturen.

De geactualiseerde PGS 28 is opgesteld ter vervanging van de huidige PGS 28 'Vloeibare aardolieproducten - afleverinstallaties en ondergrondse opslag'. De actualisatie heeft plaatsgevonden in het PGS 28 - team dat onderdeel is van de PGS Beheerorganisatie.

Status concept PGS 28
Het concept van PGS 28 heeft nog niet de status van een PGS richtlijn. De tekst kan na de commentaarperiode zowel redactioneel als inhoudelijk veranderen. Pas in een volgend stadium en na verwerking van eventueel commentaar zal de PGS ter goedkeuring aan de PGS Programmaraad en het Directeurenoverleg Externe Veiligheid worden voorgelegd.

Aanleiding voor actualisatie en toepassing
PGS 28 vormt de basis voor de vergunningvoorschriften voor benzinetankstations. Door de jaren heen zijn er Europese richtlijnen gewijzigd, bijgekomen en zijn er nieuwe nationale en internationale normen ontwikkeld. Met name de introductie van de BRL-K903 vereisten in het Activiteitenbesluit maakte het noodzakelijk PGS 28 aan te passen. Daarnaast is de werkingssfeer van de publicatie uitgebreid ten opzichte van de eerdere publicatie naar 150 m3 per tank. Ook zijn in deze publicatie nieuwe ontwikkelingen rond biobrandstoffen verwerkt. De publicatie is daarmee toepasbaar op installaties voor PGS-Klasse 1 t/m 4 producten, zijnde vloeistoffen met vlampunten tot boven 100 ?C. De publicatie is niet van toepassing op bovengrondse opslag van vloeibare brandstoffen, waartoe PGS 30 (kleinschalige bovengrondse opslag) en PGS 29 (grootschalige bovengrondse opslag) dienen.

Een eenduidig kader van normen, wet- en regelgeving zal helpen bij het voorkomen van bijvoorbeeld onnodige vergunningproblemen, belemmeringen van marktintroductie en onnodige inkomstenderving.

Doel van de actualisatie
In PGS 28 zijn regels opgenomen voor de constructie en het bedrijven van ondergrondse opslag en afleverinstallaties voor vloeibare brandstoffen, mobiele installaties voor mengsmering en inspectie en onderhoud.
De richtlijn beoogt een volledige beschrijving te geven van de eisen waarmee een aanvaardbaar beschermingsniveau voor mens en milieu wordt gerealiseerd, waarbij voor aspecten die (nog) niet elders zijn geregeld ook voorschriften zijn geformuleerd. Aspecten die bij wet zijn geregeld zijn toegelicht en voorzien van verwijzingen en vindplaats.
Parallel met de actualisatie van de PGS 28 is ook gestart met de herziening van het Besluit Algemene Regels Inrichtingen Milieubeheer (BARIM) en wordt PGS 30 (vloeibare brandstoffen - kleine bovengrondse opslag) geactualiseerd. Een belangrijke reden om deze trajecten parallel te laten verlopen was om optimale afstemming tussen de verschillende documenten te verkrijgen en daarmee overlap en tegenstrijdigheden te voorkomen.

Op de website www.publicatiereeksgevaarlijkestoffen.nl vindt u meer informatie en kunt u de concepttekst van PGS 28 downloaden. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Chemiemail (Publicatie)