Radboud Universiteit Nijmegen


Lezen met rooie oogjes: Het Allergieboek

Datum bericht: 25 maart 2010

Stuifmeel in de lucht, huisstofmijten die omhoog worden gewoeld bij de voorjaarsschoonmaak, katten die hun wintervacht verliezen: het is dé tijd van het jaar voor gehoest, genies en andere allergische reacties. Het Allergieboek, onder redactie van onder anderen Jan Derksen, bioloog aan de Radboud Universiteit celbioloog en âpollendeskundigeâ, beschrijft de verschillende soorten allergieën, hun symptomen en de veroorzakers ervan.

Bijna 30 procent van de Nederlanders heeft hooikoortsachtige klachten; 20 procent heeft last van een piepende ademhaling (die bij astma kan passen). Constitutioneel of atopisch eczeem komt bij 10 tot 15 procent van de bevolking voor. Niet alleen in Nederland, ook elders komen allergische aandoeningen steeds meer voor: in de afgelopen veertig jaar is het aantal astmatici en hooikoortslijders verveelvoudigd. De belangrijkste factor daarbij is waarschijnlijk de levensstijl, waarbij met name factoren als voeding, stress en extreme hygiëne een rol spelen. Na de introductie van de westerse levensstijl wordt in Oost-Europa eenzelfde toename gezien.

Het Allergieboek. Wegwijzer in leven met allergieën bevat informatie over allerlei soorten allergieën â inhalatieallergieën, maar ook allergieën voor voedsel, insecten, geneesmiddelen of stoffen zoals latex. Het boek richt zich in de eerste plaats op patiënten en hun omgeving, maar kan ook een hulp zijn voor professionals in de gezondheidszorg die hun patiënten uitleg willen geven over hun allergie.

Hier vindt u meer informatie, en jeukveroorzakende plaatjes.