GAIA

25 maart 2010

Minister Onkelinx wil onverdoofde Biggencastratie verbieden.

GAIA : Dit is een belangrijke stap op weg naar de afschaffing van het pijnigen van meer dan 5 miljoen biggen in ons land.

"Een belangrijke stap op weg naar de wettelijke afschaffing van onverdoofde biggencastratie in ons land" zo reageert GAIA-voorzitter, Michel Vandenbosch verheugd op de aankondiging van minister voor Dierenwelzijn Onkelinx, dat zij middels een koninklijk besluit het onverdoofd castreren van biggen wil verbieden.

Voor GAIA moet zo'n verbod nog voor het einde van het jaar in de wetgeving worden opgenomen.
"Zoals het advies van de Raad voor Dierenwelzijn vermeldt, zijn er volwaardige alternatieven beschikbaar voor onverdoofd, chirurgisch castreren van biggen tegen berengeur en die moeten nu maar eens toegepast worden", onderstreept Michel Vandenbosch. "Meer dan 5 miljoen biggen worden jaarlijks in België onverdoofd gecastreerd. Dat is niet alleen heel erg pijnlijk, het is ook volstrekt overbodig geworden aangezien biggen gevaccineerd kunnen worden tegen berengeur, een techniek die Immunovaccinatie genoemd wordt, zeer efficiënt is, een betere voederconversie oplevert en die bovenal het grote voordeel heeft dat de toepassing ervan pijnloos is voor dieren".

GAIA voert al jaren campagne voor een verbod op onverdoofde biggencastratie.
De dierenrechtenorganisatie nam ook deel aan de werkzaamheden van de werkgroep terzake binnen de Raad voor Dierenwelzijn. GAIA zetelt eveneens in de Raad voor Dierenwelzijn die het advies waarop minister Onkelinx zich baseert, goedkeurde. Daarenboven overlegt GAIA met supermarktketens om geen vlees van onverdoofd gecastreerde varkens meer te verkopen.