(c) 2010 ECORYS Nederland BV Invulling leerplicht door Nederlandse gemeenten

25 maart 2010 - Vorige week was de 'Dag van de Leerplicht'. Een dag waarop stil wordt gestaan bij het belang van het recht en de plicht om te leren en het belang van de handhaving van de Leerplichtwet 1969 die dit leerrecht beschermt. Deze handhaving is een taak van gemeente. Tot op heden was echter weinig bekend over inrichting van de leerplichtfunctie door gemeenten. Het Ministerie van OCW heeft ECORYS daarom gevraagd onderzoek te doen naar deze inrichting. De resultaten van dat onderzoek zijn vorige week aan de Tweede Kamer gerapporteerd.

Uit het rapport komt naar voren dat de beschikbare formatie voor de leerplichtfunctie gemiddeld 1,6 fte per 3.800 leerplichtigen bedraagt. Hiermee voldoet de gemiddelde formatie ruim aan de geformuleerde richtlijn van 1 fte per 3.800 leerplichtigen. Het merendeel van de leerplichtambtenaren is hbo-opgeleid, beëdigd en bevoegd en vrijwel alle gemeenten hebben een ambtsinstructie. Er vindt frequent overleg plaats met ketenpartners, als Bureau Jeugdzorg, GGD, schoolmaatschappelijk werk, het Openbaar Ministerie, politie en veiligheidshuizen. Ook blijkt dat de gemeenten steeds meer regionale samenwerking (binnen de RMC-regio's) zoeken.

Het rapport 'De leerplichtfunctie in Nederland. Onderzoek naar invulling van de leerplicht door gemeenten' kunt u hier downloaden. De gemeenten die deel hebben genomen aan het onderzoek hebben een terugkoppeling ontvangen waarmee ze hun eigen situatie kunnen vergelijken met de gemiddelde landelijke uitkomsten en gemiddelde gegevens van vergelijkbare gemeenten.