Nieuw-Vlaamse Alliantie


Druk van N-VA voor brandweeropleiding loont (25/03/10)

Studenten die in Vlaanderen een opleiding tot brandweerman volgen in het zevende jaar TSO zullen dan toch hun opleiding dit schooljaar kunnen afmaken. Vlaams parlementslid Vera Celis (N-VA) vroeg aan Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet om de federale regering te herinneren aan gemaakte afspraken. Die druk levert nu resultaten op.

De Se-n-se opleiding Integrale Veiligheid wordt sinds dit schooljaar aangeboden in 14 Vlaamse scholen. Zo"n 450 jongeren volgen momenteel deze richting. Geslaagde studenten kunnen vlot doorstromen naar veiligheidsfuncties. Aan de politieschool krijgen ze vrijstellingen, bij de brandweer kunnen ze meteen aan hun stage beginnen.

De Vlaamse overheid en de Federale overheid hadden vorig jaar een overeenkomst bereikt over deze opleiding: de Vlaamse overheid zou de middelen voor de scholen en de leerkrachten leveren, de federale overheid zou onder meer zorgen voor de erkenning en toegangsvoorwaarden voor politie, brandweer, private veiligheid.

Begin februari kwam de federale overheid echter terug op haar afspraken en wilde ze niet langer de praktijkmodule in de brandweeropleiding financieren. En dat terwijl deze opleiding op een succesvolle manier tegemoet komt aan de invulling van een reeks Vlaamse knelpuntberoepen, stelde Vlaams parlementslid Vera Celis toen.

Onder druk van de N-VA en de Vlaamse Regering werd nu toch een oplossing bereikt voor het lopende schooljaar. Dat is goed nieuws, aldus Celis. Hiermee komt er een einde aan de onzekerheid voor de studenten.

Ook Kamerlid Ben Weyts, die de zaak aankaartte bij federaal minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom, reageert tevreden:, We zijn blij dat we dit staaltje van tegenwerkingsfederalisme hebben kunnen ombuigen. Van een regering die de mond vol heeft over samenwerkingsfederalisme, zou je toch mogen verwachten dat ze ten minste gemaakte afspraken nakomt, niet?

Auteur:
Vera Celis, Vlaams parlementslid N-VA
Ben Weyts, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be