Nieuw-Vlaamse Alliantie


Brusselse regering wil geen tweetalige brandweer (25/03/10)

De N-VA vindt het onaanvaardbaar dat de Brusselse regering de federale regering de opdracht heeft gegeven om nieuwe taalkaders uit te werken voor de Brusselse brandweer en deze te laten inschrijven in de taalwet. Deze taalkaders garanderen op geen enkele manier een tweetalige dienstverlening van de brandweer in de hoofdstad, zeggen Brussels parlementslid Paul De Ridder (N-VA) en N-VA-Kamerlid Ben Weyts. Wanneer ze ook nog eens wettelijk worden gebetonneerd, zijn de Vlamingen slechter af dan ooit. De Ridder en Weyts roepen de Vlaamse partijen op om dit onder geen beding te laten gebeuren.

Voor de oprichting van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nu 20 jaar geleden - waren de brandweermannen functioneel tweetalig. Sinds de oprichting van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt echter het principe van de tweetaligheid van de dienst en de ééntaligheid van de ambtenaren. Dit leidde tot de invoering van taalkaders (met vaste percentages van Frans-en Nederlandstalige personeelsleden) op basis van talentellingen van interventies.

Op het terrein leidde een taalkader van 80 % Franstaligen en 20 % Nederlandstaligen tot totaal onwerkbare toestanden. Want als je een tweetalige dienstverlening wil garanderen, moet je eigenlijk altijd minstens één Nederlandstalige uitsturen. Je weet immers nooit op voorhand welke taal de brandweerlui zullen moeten hanteren om de slachtoffers te helpen. Moeilijk, als je maar 20 % Nederlandstaligen in het korps hebt

Sedert 1989 werden deze taalkaders reeds driemaal vernietigd door de Raad van State, met alle gevolgen van dien voor het personeel, de rechtszekerheid en de kansen op promotie.

De Ridder en Weyts stellen daarom een wijziging van de taalwet voor die maakt dat brandweerlui tweetalig zijn. Zo garanderen we een correcte, tweetalige dienstverlening en maken we komaf met de taalkader-problemen.

De Brusselse regering wil het blijkbaar echter totaal anders oplossen. Staatssecretaris Doulkeridos antwoordde vandaag op vraag van Paul De Ridder dat de Brusselse regering vraagt dat taalkaders met een vast aantal ambtenaren die tot de Nederlandse en Franse taalrol behoren, zou worden opgenomen in de taalwet. Dit is een immense stap achteruit voor de Vlamingen. We gaan zo naar nog mínder tweetaligheid in Brussel in plaats van méér tweetaligheid. Zelfs bij noodinterventies van de brandweer zullen we dan niet kunnen rekenen op een dienstverlening in eigen taal, zegt De Ridder.

De beoogde wijziging van de taalwet moet gebeuren in het federaal parlement. Ik zal er dan ook álles aan doen om te verhinderen dat de Vlaamse partijen in het federale parlement dit zullen goedkeuren, besluit Kamerlid Ben Weyts. Volgens Weyts moet Brussel maar kiezen: ofwel een tweetalige hoofdstad zijn, ofwel een eentalig provinciaal stadje. Hij zal minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom over de kwestie ondervragen.

Auteur:
Paul De Ridder, Brussels parlementslid N-VA
Ben Weyts, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be