Nieuw-Vlaamse Alliantie


Federale energietaks Clerfayt onaanvaardbaar (25/03/10)

Federaal staatssecretaris Bernard Clerfayt (FDF) pleitte onlangs voor de invoering van een energietaks - een koolstoftaks van 30 euro per ton CO2 -, die de federale staatskas 1,72 miljard euro zou kunnen opleveren. Voor Vlaams parlementslid Liesbeth Homans (N-VA) kan dergelijke ondoordachte pestbelasting met als enige doel het spijzen van de staatskas - niet door de beugel. Het kan niet dat de Vlaamse bedrijven, die vandaag al veel inspanningen doen op vlak van milieu, hier het slachtoffer van worden, zegt Homans. Ook voor Vlaams minister Freya Van den Bossche kan een federale energietaks niet.

Vlaanderen maakte een tijd geleden duidelijke afspraken met de industrie over energie-efficiëntie. Zo zouden bedrijven die voldoende inspanningen doen, niet belast worden met een bijkomende Vlaamse, federale of Europese belasting. Maar hoewel de federale regering in 2008 al een keer onder druk van Vlaanderen een soortgelijke federale energietaks moest schrappen, blijft het invoeren van contraproductieve milieubelastingen voor Clerfayt een stokpaardje.

Vlaams parlementslid Liesbeth Homans (N-VA) vroeg vandaag in de commissie Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche naar de plannen van Clerfayt. Volgens Van de Bossche gaat het wellicht slechts om een idee. Maar ze benadrukte wel dat de invoering van een federale energietaks absoluut niet door de beugel kan. Liesbeth Homans zal dit federale idee dan ook in het oog blijven houden zodat de Vlaamse bedrijven niet gestraft worden voor hun inspanningen. Budgettaire problemen lost men immers niet op door het invoeren van ondoordachte belastingen.

Auteur:
Liesbeth Homans
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be