Volker Wessels Stevin NV
VolkerRail eerste bedrijf op hoogste trede CO2-prestatieladder ProRail

VolkerRail is de eerste leverancier van ProRail die niveau 5 heeft weten te bereiken op de ProRail CO2-prestatieladder. Het bedrijf, onderdeel van VolkerWessels, bewijst hiermee dat zij CO2-reductie en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en krijgt hierdoor 'gunningvoordeel'.

Als onderdeel van het CO2-reductieprogramma wil ProRail haar leveranciers stimuleren om duurzame producten te leveren en een duurzame bedrijfsvoering te voeren. In dit kader heeft ProRail de CO2-prestatieladder ontwikkeld. Dit instrument is ontwikkeld om de bedrijven die deelnemen aan de aanbestedingen uit te dagen en te stimuleren hun eigen CO2-productie te kennen en te verminderen. Concreet geldt: hoe meer een bedrijf zich inspant om CO2 te reduceren, hoe meer kans op gunning.

Het niveau dat een bedrijf heeft bereikt in het verminderen van zijn CO2-uitstoot vertaalt zich in een 'gunningvoordeel'. Hoe hoger het niveau op het certificaat, hoe meer voordeel het bedrijf krijgt bij de gunningafweging. Bij gunning op basis van "de laagste prijs" betekent dit gunningvoordeel een (fictieve) korting van 10 procent op de inschrijfprijs. Bij gunning op basis van "de meest economische aanbieding" wordt de prijscomponent in de score met het percentage van het gunningvoordeel aangepast.

Audit

Op 10 maart is VolkerRail door de certificerende instantie DNV geauditeerd. De eisen die aan
niveau 5 van de CO2-prestatieladder hangen zijn streng: zo dient een bedrijf tientallen geverifieerde CO2-footprints te hebben van haar belangrijkste leveranciers, zowel in- als extern verslag te doen van alle CO2-reducerende maatregelen binnen het bedrijf, deel te nemen aan CO2-reductieprogramma's en zelf initiatiefnemer te zijn van een branchebreed CO2-reductieprogramma. Duurzaamheidadviesbureau Primum heeft VolkerRail in dit proces begeleid.

Frans van Duren van ProRail: "VolkerRail heeft laten zien dat zij duurzaamheid en CO2-reductie hoog in het vaandel heeft staan en op een transparante wijze weet om te zetten in prestaties op bedrijfs-, branche- en maatschappelijk niveau. Een mooie bijdrage aan een duurzaam spoorvervoer." Frans van Duren hoopt dat andere opdrachtgevers in andere sectoren de ladder ook zullen gebruiken om tot een landelijk certificaat te komen.

Algemeen directeur Richard Rijper van VolkerRail is ook zeer verheugd over het bereiken van de hoogste trede op de ProRail-prestatieladder: "VolkerRail heeft niet alleen ambities maar wij zijn in korte tijd in staat gebleken om door onze kwaliteit en kennis de daad bij het woord te voegen.Wij hebben alles uit de kast gehaald om aan de strenge eisen te voldoen."

Zo heeft het bedrijf workshops georganiseerd om leveranciers te helpen een CO2-footprint op te stellen en laten verifiëren. Met het lanceren van een speciale internetpagina geeft VolkerRail inzicht in al haar CO2-reductieinitiatieven. Met instanties als VNM, Stichting Natuur & Milieu en de ANWB neemt zij deel en initieert zij CO2-reductieprogramma's, zoals de Bedrijfsauto top-10 en de convenanten Vianen Bereikbaar en Drechtsteden Bereikbaar.

Het behalen van deze voor VolkerRail zo belangrijke mijlpaal betekent dat haar focus op duurzaamheid verder wordt versterkt. Met een keuze voor kleinere en schonere auto's, invoering van het nieuwe rijden, het eco-chippen van auto's (herprogrammering van motormanagement voor zuiniger gebruik) en continu verbeterprogramma's voor het materieel zet VolkerRail vol in om haar duurzame ambities te realiseren. Alles is er op gericht de diverse CO2-reductieprogramma's gestelde doelen ook daadwerkelijk gehaald gaan worden en tot uitdrukking komen in een steeds kleiner wordende CO2-footprint van VolkerRail en van de ketens waarin zij opereren.