Lage prijs wint van lekker en gezond eten

Amsterdam, 25 maart 2010

Consumenten geven meer dan 10% van hun budget uit aan voedingsmiddelen. Consumenten letten bij het kopen van voedingsmiddelen vooral op de prijs blijkt uit de ING Vraag van Vandaag. Een kwart vindt het vooral belangrijk dat een product gezond is. Hoewel de meerderheid denkt meer te moeten betalen voor een karretje met gezonde boodschappen, hoeft gezond eten niet duurder te zijn.

Hap uit het huishoudbudget

Aan voeding besteedt de gemiddelde Nederlander ongeveer 10% van zijn budget. Tellen we daar ons drinken bij op dan komen we voor ons natje en droogje uit op ruim 12%. Voor een gemiddeld huishouden gaat het dan om enkele honderden euro's per maand. Voor een modaal gezin met kinderen betekent dat al snel meer dan 200 euro per maand.

Prijs bovenaan het boodschappenlijstje

De prijs van voedingsmiddelen in de supermarkt is voor consumenten belangrijk. Voor hun dagelijks eten letten de meeste consumenten vooral op de prijs. De smaak van het eten is voor drie op de tien (29%) respondenten op de ING Vraag van Vandaag het belangrijkste. Factoren als het bereidingsgemak en of de voeding biologisch of diervriendelijk is, scoren lager. Dit zijn voor respectievelijk 4% en 6% van de respondenten de belangrijkste punten om op te letten. Voor bijna een kwart (23%) van de ondervraagden is gezondheid het belangrijkste aankoopmotief voor een artikel in de supermarkt.

Voor gezond eten meer betalen?

Voor gezond eten zijn we meestal wel duurder uit. Althans, dat vindt de meerderheid van de respondenten op de ING Vraag van Vandaag. Zes op de tien (59%) respondenten denkt voor gezond voedsel meestal duurder uit te zijn. Vier op de tien (39%) is het daar niet mee eens.

Gezond én goed voor in de portemonnee

Is gezond eten inderdaad duurder? Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het loont om de prijzen van verse producten (groente van het seizoen) in de gaten te houden, om minder of anders te snacken en om vlees te vervangen. Het ING Economisch Bureau geeft dit in dit weekoverzicht een aantal concrete tips om gezond te eten en tegelijkertijd de portemonnee te sparen.