Ingezonden persbericht

Utrecht, 25 maart 2010

Nieuwe aanwinst Centraal Museum dankzij BankGiro Loterij:
bijzonder 18de-eeuws beeldhouwwerk van Jacob Cressant

25 maart 2010
Centraal Museum Utrecht

Het Centraal Museum is er, dankzij de steun van de BankGiro Loterij, in geslaagd een uitzonderlijk beeldhouwwerk van één van de belangrijkste beeldhouwers uit de 18de eeuw aan te kopen: de Portretbuste van Carolus Richard op 8-jarige leeftijd van Jacob Cressant. Cressants werk wordt slechts zelden aangeboden op de kunstmarkt; de aankoop die afgelopen vrijdag plaatsvond op de kunst- en antiekbeurs TEFAF Maastricht is daardoor extra bijzonder.

De portretbuste zal binnenkort te zien zijn in het Centraal Museum.

Bijzonder beeldhouwwerk
Vooral het onderwerp, het materiaal en de herkomst van het beeldhouwwerk maken de aanwinst belangrijk. Kinderportretten komen zelden voor in de beeldhouwkunst. De hier 8-jarige Carolus Richard, een kind uit een welgestelde Utrechtse familie, zou later arts worden. Het is uitzonderlijk dat het gedetailleerd afgewerkte beeld van gips nog steeds in puntgave staat verkeert. Het portretje bevond zich in de verzameling van de Utrechtse architect, schilder en kunstenaarsbiograaf Christiaan Kramm (1797-1875), van wie het Centraal Museum een schilderij in de collectie heeft.

Jacob Cressant
Beeldhouwer Jacob Cressant (1675/1700-1766) was waarschijnlijk afkomstig uit het Franse Abbeville, maar

bracht een groot deel van zijn leven door in Nederland. In 1736 schreef hij zich in als burger van de stad Utrecht en werd hij in hetzelfde jaar direct toegelaten tot het Sint Lucasgilde 'vermits zyne groote kunst en kundigheidt van beeldhouwer'. Tot 1742 zou hij in Utrecht blijven wonen. De Portretbuste van Carolus Richard op 8-jarige leeftijd, dateert uit 1730 en is daarmee Cressants vroegste Utrechtse werk. Zijn belangrijkste opdrachtgever was de Utrechtse zijdefabrikant David van Mollem. Cressant portretteerde hem in 1740 ter ere van zijn zeventigste verjaardag. Deze prachtige terracottabuste, die in het Centraal Museum wordt bewaard.

BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij kan jaarlijks, dankzij haar deelnemers (bijna 800.000 mensen in 2009 met in totaal 1,2 miljoen loten), vele tientallen miljoenen uitkeren aan musea en andere culturele instellingen in Nederland. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld belangrijke kunstwerken aankopen, die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie, of restauraties verrichten. In 2009 keerde de BankGiro Loterij bijna 60 miljoen euro uit aan cultuur in Nederland. Het Centraal Museum is sinds 2006 beneficiënt van de BankGiro Loterij en heeft daardoor al vele tentoonstellingen, aankopen en restauraties kunnen realiseren.
www.bankgiroloterij.nl



Ingezonden persbericht