OVAM Vlaamse partner in Europees 'Cradle to Cradle Network'

25/03/2010 17:44

OVAM

De OVAM is samen met negen andere Europese partners in het Europese 'Cradle to Cradle Network' gestapt. Doel van dit Europees Interreg IV c-project is om succesvolle praktijkvoorbeelden uit te wisselen die aantonen dat cradle to cradle geen utopie is. Op Vlaams niveau wordt 260.000 euro geïnvesteerd in het project. Eind 2011 moet dit onder meer resulteren in een handleiding over cradle to cradle en afvalstoffenbeheer en een handboek met goede praktijkvoorbeelden. Met haar deelname aan dit project onderstreept de OVAM het belang dat het Vlaamse afval- en materialenbeleid hecht aan de verwezenlijking van een groene kringloopeconomie.

Duurzaam materialenbeleid

Deelname aan dit project is een logische stap voor de OVAM en voor Vlaanderen. Het Vlaamse afvalstoffenbeleid is steeds een voorloper geweest in Europa op het vlak van afvalpreventie, selectieve inzameling en recyclage. Dat is echter geen reden om op onze lauweren te rusten. De uitdaging bestaat er vandaag in materiaalkringlopen te sluiten. Zo bieden we een oplossing voor ons afval en vermijden we bovendien het gebruik van kostbare, nieuwe materialen en grondstoffen. Het concept cradle to cradle past perfect in dat plaatje. Bij aanvang van het Belgische EU-voorzitterschap in juli 2010 zal Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege overigens een informele raad voorzitten over het thema duurzaam materialenbeheer en cradle to cradle.

Tien Europese partners

Het Cradle to Cradle Network (C2CN) heeft als doel praktijkvoorbeelden uit te wisselen en het potentieel van cradle to cradle in onze economie aan te tonen. Tien Europese regio's uit het Verenigd Koninkrijk, Roemenië, Italië, Frankrijk, Finland, Oostenrijk, Slovenië, Hongarije, Nederland en België nemen deel aan het project en gaan in hun eigen streek op zoek naar succesvolle praktijkvoorbeelden. Er is in Europa heel wat kennis, expertise en technologie voorhanden om innovaties en een groene economie mogelijk te maken. Vaak blijft de innovatie echter steken in het stadium van de implementatie. Het C2CN wil bewijzen dat het echt mogelijk is om duurzaam te produceren: door producten te gebruiken die kunnen ontleed worden in materialen of componenten, die op hun beurt kunnen hergebruikt worden in een nieuwe cyclus.

Deze praktijkvoorbeelden zullen zich situeren op het vlak van:

 Industry & Product Design;

 Building Design;

 Area Design;

 Governance.

Vlaanderen (OVAM) neemt de verantwoordelijkheid voor het vierde domein op zich. Daarin wordt onderzocht wat overheden in hun beleid kunnen doen om cradle to cradle-processen en duurzaam materialenbeleid waar te maken.

Ambities

De uitkomst van C2CN is welomschreven. De samenwerking moet in de eerste plaats actieplannen opleveren. Die zullen duidelijk maken hoe cradle to cradle praktisch geïmplementeerd kan worden en hoe het de duurzame ontwikkeling, de economische groei en de sociale welvaart in Europa kan ondersteunen. De goede praktijken worden gebundeld in een handboek en een handleiding over cradle to cradle en afvalstoffenbeheer. Het project loopt met de steun van de Europese Commissie die het C2CN het 'Fast Track Network'-label meegaf wat inhoudt dat het om een belangrijk project gaat waarvan een hoog ambitieniveau verwacht wordt.

Meer info

Jan Verheyen - Woordvoerder

P.R. - Persdienst OVAM

Stationsstraat 110 - 2800 Mechelen

Tel.: 015 284 148

GSM.: 0479 890 746

woordvoerder@ovam.be

www.ovam.be/C2CNetwork

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel