Ingezonden persbericht

Amsterdam: Subsidieregeling voor groene daken en groene muren in werking

De gemeente Amsterdam heeft een nieuwe subsidieregeling voor de aanleg van groene daken en groene muren. De gemeenteraad heeft vorige maand met de nieuwe regeling ingestemd. De regeling is deze week in werking getreden.

De subsidie bedraagt E 50, - per m² tot een maximum van 50% van de aanlegkosten. Het maximumbedrag per project bedraagt E 20.000,-.

In een aantal stadsdelen bestaat al een subsidieregeling voor kleinere groene daken. De nieuwe regeling van de gemeente Amsterdam gaat gelden voor grotere daken vanaf 40 m2. De regeling geldt ook voor verticaal groen ofwel levende muren.

Leefklimaat
Groene daken dragen op verschillende manieren bij aan het leefklimaat in de stad. Ze zorgen voor de verbetering van de luchtkwaliteit, ze vergroten de biodiversiteit, ze zorgen voor afkoeling van de stad op hete zomerdagen en ze vormen een buffer voor de opvang van regenwater. Gebruikers en bewoners van gebouwen profiteren ook zelf van groene daken. Ze hebben door de begroeiing van de daken minder last van hitte in de zomer en koude in de winter. Een heel mooi voorbeeld van een groene dak is te vinden aan de Hoogte Kadijk. Hier profiteren vooral de bewoners van een daktuin op een parkeergarage. Ook woonboten vallen onder de subsidieregeling. Voorbeelden hiervan liggen aan de Jacob van Lennepkade en aan de Achtergracht.
Groene muren hebben een positief effect op de beleving van de openbare ruimte. Een voorbeeld van een groene muur in Amsterdam is te zien bij het SportPlaza Mercator.

Amsterdam wil naast de gangbare mosdaken ook daktuinen met beplanting stimuleren. Daarom ligt het subsidiebedrag per m2 in Amsterdam hoger dan in andere gemeenten in Nederland. Voor 2010 stelt de gemeenteraad in totaal

E 250.000,- beschikbaar.

Subsidie aanvragen

Subsidie-aanvragen moeten worden ingediend bij de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam, t.a.v. Groene daken en muren. Het aanvraagformulier is te downloaden op de pagina 'groene daken' van de website www.groeninamsterdam.nl Subsidie-aanvragen worden beoordeeld in volgorde van binnenkomst. Een deel van het subsidiebudget is bestemd voor een beperkt aantal voorbeeldprojecten.

De gemeentelijke subsidieregeling is het gevolg van een motie van de raadsleden Peggy Burke en Barne Geurts. Zij hebben het college gewezen op de vele voordelen van groene daken, zoals geluidsisolatie en een betere isolatie van de woning. In de motie hebben zij het college gevraagd om de aanleg van groene daken in Amsterdam te stimuleren.