KNHS

Met vertrouwen op weg naar de WEG 2010 in Kentucky 25 maart 2010
Persconferentie WEG 2010

1 | 2

DEN BOSCH (KNHS) - Op de KNHS mediabijeenkomst tijdens Indoor Brabant werd de 'kick off' gegeven richting de Wereldruiterspelen (WEG), die van 25 september tot en met 10 oktober 2010 in de stad Lexington in de Amerikaanse staat Kentucky worden gehouden. Als de planning wordt gehaald vertrekken medio september 34 paarden en 22 ruiters naar de overkant van de plas om in zeven disciplines de strijd om het eremetaal aan te gaan.

Achter de tafel in het perscentrum van Indoor Brabant hadden zeven bondscoaches plaatsgenomen. Tjeerd Velstra (vierspannen), Rob Ehrens (springen), Sjef Janssen (dressuur), Caspar de Jonge (reining) en Jeannette Wolfs (dressuur aangepaste sporten) gaan met een team, terwijl de bondscoaches Martin Lips en Mechteld Gerding in de disciplines eventing en endurance slechts één individuele deelnemer kunnen zenden. "De Wereldruiterspelen in Kentucky zijn het sportieve hoogtepunt voor alle hippische sporters in de gehele wereld", aldus KNHS directeur topsport Maarten van der Heijden. De wereldkampioenschappen zijn in acht disciplines en men verwacht 600.000 toeschouwers. Voor ons als KNHS betekent het een enorme krachttoer in logistiek en in financieel opzicht. De kosten van uitzending bedragen ongeveer een miljoen euro. Als KNHS nemen we daar een substantieel deel van voor onze rekening. Daarnaast hebben we ondersteuning van het NOC*NSF wanneer het gaat om de Olympische disciplines springen, dressuur en eventing. Verder hebben we de ondersteuning van onze hoofdsponsor Rabobank en ATP. Op dit moment komen we nog ongeveer een ton te kort, maar we zijn met verschillende potentiële sponsors in onderhandelingen en hopen in het komende half jaar dit gat te dichten".

Ten aanzien van het selectiebeleid richting de WEG in Kentucky was Van der Heijden glashelder. "Wij stellen ons ten doel kwalitatief de sterkst mogelijke afvaardiging te zenden. Dat geldt voor EK's, de Olympische Spelen en de WK's. In navolging van de NOC*NSF richtlijnen is ons beleid er op gericht tijdens deze internationale kampioenschappen een plaats bij de beste acht te halen. Deze leidraad geldt ook bij het samenstellen van de afvaardiging naar Kentucky. Daarom hebben we er voor gekozen dat teams en individuele sporters die in 2009 bewezen hebben een plaats bij de beste acht waar te kunnen maken in principe naar de WEG afgevaardigd kunnen worden. Op 16 augustus zullen we in het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht de gehele Nederlandse afvaardiging presenteren".

Ook maakte de directeur topsport de uitslag van de Rabo Rankings bekend. In de discipline dressuur ging de eerste plaats naar Edward Gal, gevolgd door Adelinde Cornelissen. Anky van Grunsven werd derde en vierde en op de vijfde plek eindigde Imke Schellekens-Bartels. In het springen won Albert Zoer. Harrie Smolders werd tweede, voor Eric van der Vleuten. Gerco Schröder nam de vierde plaats in en Leon Thijssen werd vijfde. In 2010 zal de Rabo Ranking niet worden uitgereikt, omdat het geld dat hiervoor normaliter bestemd is nu besteed wordt aan de expeditie Kentucky.

Sjef Janssen, bondscoach van de dressuurruiters denkt dat Nederland er als dressuurnatie goed voor staat. "Ik denk dat we een behoorlijk sterk team op de been kunnen brengen. We hebben zes tot zeven combinaties die op dit moment in staat moeten worden geacht de strijd aan te gaan binden om een plek in het Nederlandse dressuurteam. Helaas zal het Nederlands Kampioenschap, dat in De Steeg wordt verreden, voor mij niet gelden als observatiewedstrijd. Dit kampioenschap wordt een week voor het CHIO van Rotterdam verreden en deze wedstrijd neem ik wel mee. Je kunt namelijk van paarden niet verwachten in een zo korte tijd vijf wedstrijden op hun absolute topniveau kunnen lopen. Na het CHIO van Rotterdam is Hickstead een beslissende wedstrijd", aldus Janssen, die denkt dat naast Nederland de Britten en de Duitsers om de podiumplaatsen zullen gaan strijden.

Rob Ehrens, de bondscoach van de springruiters, erkende dat hij het afgelopen jaar een aantal zeer goede combinaties is kwijtgeraakt, maar is toch optimistisch."We hebben een grote groep zeer goede ruiters en excellente paarden. Met een uitgekiend management moeten we in staat worden geacht om in Kentucky onze wereldtitel te prolongeren. Voor mij is het Nederlands Kampioenschap in Mierlo eind april een heel mooie gelegenheid om te observeren, maar het is te vroeg om te selecteren. Ik zie dan het gehele palet aan paarden en ruiters voorbij komen. Via de Nations Cup wedstijden van La Baule naar Dublin heb ik de gelegenheid om te selecteren", aldus Ehrens.

In de vierspansport is Tjeerd Velstra de bondscoach van de Nederlandse menners. "In de afgelopen jaren hebben we meerdere malen laten zien dat we in Nederland over zeer goede menners beschikken. In Kentucky verdedigen wij niet alleen de individuele wereldtitel van IJsbrand Chardon, maar ook het team goud. Op dit moment zijn vijf tot zes menners in mijn ogen in de strijd voor een plaats in het uit drie menners bestaande team. Het selectietraject is als volgt: Zelhem, Aken en dan Beekbergen, waar ook het Nederlands kampioenschap wordt verreden. Daarnaast neem ik natuurlijk ook nog alle andere wedstrijden in mijn achterhoofd mee om de uiteindelijke keuze te bepalen. Met een menner als IJsbrand, die er altijd voor gaat, gaan we uitsluitend en alleen voor het goud, want zilver telt voor ons niet mee", aldus Velstra.

Een nieuwkomer in het geweld van de WEG zijn de dressuurwedstrijden voor ruiters aangepaste sporten. Jeannette Wolfs is van deze nieuwe groep de chef d'equipe. "Wij zijn natuurlijk al blij dat we mee mogen, maar eerlijk is eerlijk, daar hebben we in 2009 dan ook voor gevochten door topprestaties neer te zetten. Met het team wonnen we brons en individueel wonnen we goud, zilver en brons. In alle eerlijkheid denk ik dat het niet reëel is als we zeggen voor goud te gaan, maar we hebben wel degelijk kans op een medaille", aldus Wolfs.

Caspar de Jonge is de chef d'equipe de reinigruiters. "In 2009 hebben we met het team zeer goed gepresteerd. We werden vierde, maar wonnen individueel brons. Met Jurgen Poels en Ricky Young hebben we twee heel sterke troeven. Daarnaast hebben we nog een zestal ruiters dat allen in aanmerking komt om het team te completeren en één daarvan is zonder twijfel Anky van Grunsven, die een sterke progressie doormaakt. Kijkend naar het verleden hebben we goede kansen op een topklassering, maar de Amerikanen en Canadezen zullen er alles aan doen om ook topprestaties neer te gaan zetten", aldus De Jonge.

Martin Lips, de bondscoach van de eventingruiters, was helder. "Ik ben blij dat we met één combinatie kunnen gaan, maar dan moeten we wel een prestatie van formaat neer kunnen zetten. Als ik het gevoel heb dat we geen kans op een topklassering hebben blijf ik liever thuis in Made. Naar 2012 hebben we het beleid goed op de rails. De eventingruiters trainen bij Anky om hun dressuur bij te schaven, Rob Ehrens helpt ze bij het springen en Chris Bartle komt om de crosstraining te begeleiden".

Mechteld Gerding is bondscoach van de endurance sport. De sport van de lange adem. Carmen Römer heeft dankzij een zeer goede prestatie eind 2009 in Florida haar kwalificatie afgedwongen. "Carmen heeft van Valary Kanavy, wereldkampioen in 1994 en in 1998, een zeer goed paard ter beschikking gekregen. Dit paard, Tuff Enuff, bleek in staat om de 160 kilometer lange rit af te leggen met een snelheid van 19,9 km per uur en dat was de winnende tijd. Ik ben heel blij dat de KNHS heeft besloten deze amazone met dit toppaard te selecteren voor de WEG, omdat zij in staat moeten worden geacht een topprestatie neer te zetten", aldus Gerding.

Optimisme en vertrouwen kenmerkte de sfeer tijdens deze persbijeenkomst, die in positieve sfeer werd afgesloten met een gezamenlijke toast op de hopelijk goede resultaten van de grote Nederlandse afvaarding in Kentucky.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS