Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


kinderen voor veilig verkeer

Actie kinderen voor veilig verkeer

25 maart 2010
De zebra op de Kamerlingh Onneslaan ligt op een verkeersdrempel en bij de fietsoversteekplaats even verderop staat een waarschuwingsbord met de tekst "Let op onze kinderen".

Toch rijden auto's er vaak veel te hard. De kinderen uit de Don Boscobuurt waren het zat dat ze niet zonder gevaar kunnen oversteken om in Park Frankendael te spelen. En voerden actie.

politieactie foto E. Varda Samen met de buurtregisseur en Veilig Verkeer Nederland wezen ze gisteren (woensdag) automobilisten op hun gedrag. Tussen 9 en 11 werd een speciale actiepost bemand door kinderen van de St. Lidwinaschool en van het kinderdagverblijf in de Willem Beukelsstraat. 's Middags was de beurt aan de andere kinderen uit de buurt. Voorzien van speciale veiligheidshesjes en petjes deelden ze zelfontworpen flyers uit aan automobilisten nadat die van de politie een stopteken hadden gekregen.

De actie is een initiatief van buurtregisseur Jack Druppers en is georganiseerd samen met ouders, de school en het stadsdeel. Eilbron Varda, contactambtenaar van het stadsdeel: `Kinderen uit de buurt spelen vaak op het speelplaatsje in de Willem Beukelsstraat én in Park Frankendael en moeten dus vaak de Kamerlingh Onneslaan oversteken. Er zijn gelukkig nog geen ongelukken gebeurd, maar de politie krijgt wel veel klachten van ouders dat er te hard wordt gereden.'

Remmen

politieactie foto Eilbron Varda De klachten zijn besproken in de Buurtbeheergroep Don Bosco. `Met een aantal ouders en de verkeersdeskundige van het stadsdeel zijn we de situatie ter plekke gaan bekijken', vertelt Varda. `De verkeersdrempel zou hoog genoeg moeten zijn om het verkeer af te remmen, maar toch rijden automobilisten te hard. Daarom is het goed dat de kinderen zelf de automobilisten laten weten hoeveel last ze hiervan hebben en welke ideeën ze zelf hebben over veilig rijden.' Het stadsdeel betrekt kinderen vaker bij het maken van plannen voor de openbare ruimte. Zo hebben basisschoolleerlingen in 2007 meegedacht over maatregelen om de verkeersveiligheid op de routes van en naar school te verbeteren.

Er zijn toen veel voorstellen bedacht, zoals plaatsen van waarschuwingsborden, aanbrengen van extra signalering op het asfalt, verplaatsen van obstakels, verkeerslichten langer op groen laten staan en snoeien van groen dat het overzicht belemmert. Ook de verkeersdrempel op de Kamerlingh Onneslaan is toen bedacht.

Kinder Advies Raad

politieactie foto Eilbron Varda Sharona Ceha, portefeuillehouder Openbare Ruimte, waardeert de inzet van de kinderen zeer. `Kinderen hebben een heel eigen kijk op zaken en komen vaak met verrassende voorstellen. Het stadsdeel zou best meer gebruik kunnen maken van de goede ideeën die kinderen hebben. We hebben al een Ouderen Advies Raad die het bestuur adviseert over alles wat ouderen aangaat; ik denk dat een Kinder Advies Raad ook een heel goed idee zou zijn."

Effect

Als blijkt dat de actie op de Kamerlingh Onneslaan effect heeft gehad, overwegen politie en stadsdeel deze ook uit te voeren op andere plekken waar nu nog te hard wordt gereden.