Ingezonden persbericht

Fotoproject in Oud-Zuid van Miloushka Bokma

Amsterdam, 11 maart 2010 - Fotografe Miloushka Bokma heeft een serie familie portretten gemaakt van vier generaties uit één familie. De portretten worden op een bijzondere manier gepresenteerd in de openbare ruimte van Amsterdam. Van 27 maart tot 31 mei 2010 zijn de foto's te zien als grote raamfolies op de ramen van de Openbare Bibliotheek en buurtcentrum Coenen/Lydia op het Roelof Hartplein in Amsterdam. Het project is in het kader van 'de tijdelijke kunstprojecten subsidie" van stadsdeel Oud-Zuid.

Hoe vaak komt het nog voor dat er tegelijkertijd vier generaties in leven zijn? Het begrip achterkleinkind is een welhaast uitgestorven fenomeen, omdat de meeste gezinnen tegenwoordig pas op latere leeftijd worden gevormd. Het vastleggen van een 'familie bloedlijn' vormde dan ook het uitgangspunt voor deze portretten. Miloushka Bokma heeft zich voor deze serie laten inspireren door familie portretten van vroeger en de oud Hollandse schildermeesters.

De woonkamer en met name de eettafel behoren tot het meest centrale ontmoetingspunt binnen de familie. Dit is het dagelijkse moment waarbij alle verhalen en uitwisselingen plaatsvinden. De onderlinge relaties en de familietrekken zijn op zo'n moment voor de buitenstaander goed zichtbaar. Bokma's interesse binnen deze serie gaat voornamelijk uit naar het blootleggen van sociale structuren binnen het gezin en de verschillende generaties onderling.
De families zijn bij de overgrootouder gefotografeerd. De typische inrichting, laat een tijdsbeeld zien dat in de regel verdwijnt wanneer de overgrootouder overlijdt. Door de gezinnen zo te fotograferen leven ze voort in de herinnering.



Ingezonden persbericht