European Parliament

Ontwikkelingslanden grootste slachtoffer van crisis volgens EP-rapport

Ontwikkeling en samenwerking - 24-03-2010 - 17:50 2009: dramatisch jaar voor de Derde Wereld?

2009: dramatisch jaar voor de Derde Wereld?

De ontwikkelingslanden hebben te maken met toenemende werkloosheid, openbare tekorten en lage economische groei. Volgens een rapport van het socialistische EP-lid Enrique Guerrero Salom heeft de wereldwijde economische crisis deze landen veel harder getroffen dan de EU. Een onmiddellijke toename van de ontwikkelingshulp zou nodig zijn.

Het initiatiefrapport van Guerrero Salom (ES) wordt op woensdag tijdens de plenaire vergadering in Brussel gepresenteerd, waarna er op donderdag over gestemd wordt.

Volgens Guerrero Salom is de crisis in de ontwikkelingslanden niet alleen een financiële crisis, maar ook een economische, sociale en humanitaire. Terwijl de geïndustrialiseerde landen de crisis langzaam te boven komen, zouden de landen waarvoor redding het meest urgent is, er juist dieper in wegzakken.

Afname groei

De groei in de ontwikkelingslanden zou vanaf 2007 zijn afgenomen van 7,9% naar 2,1% in 2009, terwijl de prijs van grondstoffen (een grote bron van inkomsten voor ontwikkelingslanden) daalde met meer dan 20% in 2009. De kapitaalstromen naar ontwikkelingslanden daalden verder van 1 biljoen dollar in 2007 tot ongeveer 600 miljard dollar in 2009.

Verder komen de ontwikkelingslanden 11,6 miljard dollar tekort voor de financiering van onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en sociale bescherming. Het gevolg van dit alles is dat 100 miljoen mensen zullen toetreden tot de meer dan 1 miljard mensen die nu al in extreme armoede leven.

Een oproep tot actie

De EU verstrekt 60% van de ontwikkelingshulp aan de Derde Wereld. De Europese Parlementsleden vragen dan ook om een sterke en snelle reactie van de ontwikkelde wereld, die moet worden gevolgd door een tweede, langduriger reactie.

De EU-lidstaten zouden het niveau van de ontwikkelingshulp moeten verhogen - momenteel 0,4% van het BNI - tot 0,56% in 2010 en 0,7% in 2015. Verder zou er een hervorming van het wereldwijde economisch bestuur moeten komen om te zorgen voor een betere vertegenwoordiging van de ontwikkelingslanden in organisaties zoals de G20.

Ten minste 25% van de inkomsten uit de veiling van CO2-emissierechten binnen de EU zouden verder moeten worden besteedt aan de ondersteuning van ontwikkelingslanden om hen in staat te stellen de klimaatverandering doeltreffend aan te pakken.

REF. : 20100319STO70951

Nadere informatie :


* Het rapport

* Ontwikkelingslanden "onevenredig zwaar door de mondiale economische crisis getroffen"

* Eurostat over EU-hulp aan ontwikkelingslanden (EN)