EU EC Enterprise


Het juiste evenwicht tussen veiligheid en privacy

Justitie en burgerrechten - 25/03/2010

De EU wil weer met de VS gaan onderhandelen over het uitwisselen van bankgegevens in de strijd tegen het terrorisme.

De Commissie vraagt de EU-leiders nu toestemming om nieuwe onderhandelingen te openen. De laatste "SWIFT-overeenkomst" werd op initiatief van het Nederlandse Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert door het EP verworpen uit bezorgdheid over de privacy. Ook willen de leden van het EP meer inspraak bij de onderhandelingen.

Cecilia Malmström, de nieuwe commissaris voor binnenlandse zaken, zegt dat ze zal aandringen op meer garanties voor de privacy en dat ze het Europees Parlement bij alle stadia van de onderhandelingen zal betrekken.

Een eventuele overeenkomst Deutsch English français svenska moet in ieder geval wederzijds zijn. De VS moeten dus op hun beurt ook bankgegevens afstaan als de EU besluit tot een eigen programma voor het opsporen van terrorismegeld.

"Terrorisme blijft een van de belangrijkste bedreigingen voor de veiligheid in de EU en we moeten dan ook passende middelen inzetten en efficiënt internationaal samenwerken," aldus Malmström.

SWIFT, voluit "Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication", is een netwerk waarop wereldwijd zo'n 8000 banken en financiële instellingen zijn aangesloten. In de databanken van SWIFT worden dagelijks miljoenen transacties geregistreerd.

Om mogelijke terroristen via hun financiële transacties op te sporen, gebruiken de VS informatie uit die databanken: namen, adressen, persoonsnummers.

Tot voor kort stonden alle servers van SWIFT op Amerikaans grondgebied, en vielen zij dus onder de Amerikaanse wetgeving. Maar eind vorig jaar verhuisden de servers voor de Europese transacties naar Europa, en nu moeten de VS dus bij Europa aankloppen als zij de gegevens willen inzien.

De huidige patstelling zou een gevaar voor de veiligheid opleveren en daarom wil de Commissie nog deze zomer tot duidelijke afspraken komen.

Met behulp van bankgegevens zijn Europese rechercheurs er bijvoorbeeld in geslaagd verdachten op te sporen die in 2006 namens Al Qaida vliegtuigen tussen Europa en de VS wilden opblazen.

Door verdachte transacties bloot te leggen kon ook begin vorig jaar nog iemand worden opgepakt die vanuit Europa een aanslag op een vliegtuig aan het beramen was.