Vrije Universiteit Amsterdam

Persoonlijkheidspathologie bij adolescenten: een dimensionale benadering


* Startdatum: 25-03-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Persoonlijkheidspathologie bij adolescenten: een dimensionale benadering


* Spreker: N.B. Tromp


* Promotor: prof.dr. J.M. Koot


* Onderdeel: Faculteit der Psychologie en Pedagogiek


* Wetenschapsgebied: Psychologie, pedagogiek en onderwijs


* Evenementtype: Promotie

Persoonlijkheidsproblemen bij jongeren zijn betrouwbaar vast te stellen en hangen samen met disfunctioneren op verschillende belangrijke levensgebieden. Zo blijkt uit het proefschrift van psycholoog Noor Tromp. De resultaten van het onderzoek weerspreken de in de klinische praktijk heersende gedachte dat persoonlijkheidsproblemen en -stoornissen onder de 18 jaar niet betrouwbaar kunnen worden vastgesteld.

Tromp ontwikkelde een vragenlijst voor jongeren om dimensies van persoonlijkheidsproblemen in kaart te brengen. De dimensies in deze vragenlijst sluiten nauw aan bij de beschrijving van persoonlijkheidspathologie voor volwassenen in de voorlopige versie van de DSM-V, de nieuwe editie van het standaard diagnostisch handboek dat recent online verscheen. Tromp onderzocht twee grote groepen jongeren met behulp van vragenlijsten en gestructureerde interviews. De eerste groep bestond uit jongeren in behandeling bij psychiatrische instellingen. Vier van de tien jongeren in deze groep voldeden aan de criteria van een persoonlijkheidsstoornis. Depressieve - en borderline persoonlijkheidsstoornissen kwamen het meeste voor (bij respectievelijk 20% en 17% van de groep). Deze cijfers zijn vergelijkbaar met percentages bij volwassenen.

Tromps onderzoek bij deze groep liet zien dat individuele verschillen in persoonlijkheidsproblemen beter in kaart gebracht worden met de vragenlijstdimensies dan met het huidige DSM-IV classificatiesysteem. De tweede groep bestond uit bijna 1700 middelbare scholieren. In deze groep hingen persoonlijkheidsproblemen samen met zwakke schoolprestaties, psychiatrische behandeling, middelenmisbruik, traumatische ervaringen en gebrek aan sociale steun. Hieruit blijkt de ondermijnende rol die persoonlijkheidsproblemen kunnen spelen in het leven van jongeren. De nieuwe vragenlijst kan gebruikt worden voor signalering van persoonlijkheidproblemen bij jongeren in de algemene bevolking en vormt een waardevolle aanvulling op bestaande diagnostische procedures in jeugdpsychiatrische instellingen. Vroege signalering van persoonlijkheidspathologie kan leiden tot behandeling in een eerder stadium dan op dit moment gebeurt.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam