Ingezonden persbericht


Veghel, 22 maart 2010

-PERSBERICHT-

JUMBO DRAAGT MET TASSENBOL BIJ AAN BETER MILIEU

De TassenBol: met dit bijzondere initiatief gaat Jumbo Supermarkten het hergebruik van plastic boodschappentassen stimuleren. Met de plaatsing van de TassenBol in ruim 130 winkels levert de supermarktketen een belangrijke bijdrage aan een schoner milieu. Hergebruik van plastic tassen leidt namelijk tot een forse vermindering van de afvalstroom kunststof folie.

De TassenBol is een transparante bol, die bij de ingang en achter de kassa's van de winkels staat. Klanten kunnen daar hun overtollige plastic tassen in doen. Vervolgens kunnen andere klanten die boodschappen hebben gedaan gratis gebruik maken van deze tassen. Degenen die dat niet willen, kunnen ook gewoon een nieuwe plastic tas van Jumbo bij de kassa kopen.

De TassenBol is een landelijk initiatief, waar diverse supermarkten, winkelketens en ondernemers zich bij hebben aangesloten. Jumbo heeft ook meegedaan met een proef met de TassenBol in de winkels in Veghel en Deventer. De klanten hebben erg positief gereageerd op deze bijzondere vorm van tassenrecycling. De TassenBol wordt daarom over 130 Jumbo winkels uitgerold.

Formule directeur Colette Cloosterman-van Eerd is bijzonder enthousiast over het project. "Jumbo draagt als maatschappelijk verantwoord ondernemer graag bij aan dit milieuvriendelijke initiatief. Wij vinden het een goede zaak dat er iets wordt gedaan aan de enorme hoeveelheid afval als gevolg van plastic tasjes. Daarnaast is het een extra service voor de klanten. Het is superhandig als er een TassenBol staat, waar je een gratis tasje uit kunt pakken. En als je weet dat je daarmee iets goeds voor het milieu doet, is dat nog eens extra fijn," aldus Colette Cloosterman-van Eerd.

De medewerkers van de supermarkt zullen controleren of de plastic tassen in de TassenBol schoon en onbeschadigd zijn.





Onderzoeksresultaten
Uit onderzoek blijkt dat er door het gebruik van de TassenBol tot 184 miljoen plastic tassen op jaarbasis hergebruikt kunnen worden. Bij een brede toepassing van het systeem wordt de productie - en dus ook de afvalverwijdering - van naar schatting 1,5 tot mogelijk 6,5 kiloton plastic tassen voorkomen. Zo wordt met een relatief eenvoudige maatregel bijgedragen aan het terugdringen van de afvalstroom kunststof folies. Daarnaast wordt de emissie van CO2 verminderd met 30 miljoen kilogram. Ook draagt het initiatief bij aan het milieubewustzijn van de burger en consument.

Ontstaan van de TassenBol
Het idee voor de TassenBol is van zelfstandig ondernemer Caroli Buitenhuis. Het initiatief is als een ingeving ontstaan. Nadat zij weer eens peinzend in haar kast keek naar die stapels plastic tasjes en vervolgens weer eens onverwachts in de supermarkt stond om een boodschap te halen, bedacht ze dat dat toch anders zou moeten kunnen. En ineens viel het kwartje: een plasticzakkenbak in elke supermarkt.

Jumbo Supermarkten
Jumbo Supermarkten is de afgelopen jaren zeer snel gegroeid. Inmiddels heeft Jumbo 134 winkels, verspreid over het hele land. Het is de bedoeling dat dit aantal de komende jaren nog flink wordt uitgebreid. Het familiebedrijf wordt regelmatig onderscheiden met prijzen van leveranciers, klanten en producenten.

Noot voor de redactie ­