Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 24 maart 2010

Start aanleg Hanzetunnel onder A28 bij Amersfoort Vathorst

De Amersfoortse wijk Vathorst, tussen de A1 en A28, krijgt met de Hanzetunnel een derde ontsluitingsweg. Donderdag 25 maart starten de werkzaamheden voor de aanleg van de tunnel. Verkeer op de A28 zal hinder ondervinden van de werkzaamheden en moet rekening houden met een langere reistijd. De nieuwe tunnel komt onder de A28 en verbindt Vathorst met de Nijkerkerstraat. Naar verwachting wordt de tunnel eind 2011 opengesteld voor het verkeer.

De Hanzetunnel wordt in drie fasen aangelegd. Eind 2009 zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de tunnel begonnen. Donderdag 25 maart start fase 1 met het heien van damwanden en ontgravingswerkzaamheden aan de Vathorstzijde. Deze werkzaamheden duren tot ongeveer oktober 2010. In oktober start de tweede fase met werkzaamheden aan het middengedeelte van de tunnel. De derde fase start in maart 2011. In deze laatste fase wordt de aansluiting van de tunnel op de Nijkerkerstraat gerealiseerd.

Verkeershinder op A28
Verkeer op de A28 zal hinder ondervinden van de werkzaamheden en moet rekening houden met een langere reistijd. Gedurende de eerste fase, van maart tot oktober, krijgt verkeer uit Zwolle dat naar de A1 richting Amsterdam/Apeldoorn wil, te maken met een kortere uitvoegstrook. Het verkeer richting Zwolle zal in deze eerste fase vrijwel geen hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Derde ontsluitingsweg voor Vathorst
De Hanzetunnel komt tussen de huidige tunnel in de Van Tuyllstraat en het knooppunt Hoevelaken te liggen en verbindt de rondweg van Vathorst met de Nijkerkerstraat. Vathorst krijgt met de tunnel een derde ontsluitingsweg. Hierdoor kan in de toekomst het steeds toenemende verkeer beter en sneller afgewikkeld worden.

Noot voor de redactie,