Dura Vermeer

Medemblik - 25 maart 2010

Overeenkomst Uitbreiding Vooroever Medemblik ondertekend

Met de ondertekening van de `Design & Construct-overeenkomst' tussen alle betrokken partijen, waaronder Dura Vermeer Infrastructuur Noord West (als onderdeel van Combinatie Vooroever) zijn per 1 maart 2010 de voorbereidende werkzaamheden voor de uitbreiding van de Vooroever bij Medemblik opgepakt.

De uitbreiding van de Vooroever bij Medemblik met 51 hectare is een groot project waar vijf partijen bij betrokken zijn: `Combinatie Vooroever', bestaande uit Dura Vermeer Infrastructuur Noord West en aannemingsmaatschappij de Vries & van de Wiel BV voor de uitvoering van de werkzaamheden, opdrachtgever Recreatieschap Westfriesland, gemeente Medemblik en advies- en ingenieursbureau Oranjewoud voor de externe projectbegeleiding.

Het project Uitbreiding Vooroever
Het project bestaat uit het vergroten van een bestaand natuur- en recreatiegebied in het IJsselmeer nabij het stoomgemaalmuseum te Medemblik en wordt uitgevoerd in opdracht van Recreatieschap Westfriesland, dat namens de negen West-Friese gemeenten de uitbreiding van de Vooroever na voltooiing gaat beheren.

Ook het realiseren van een 1500 meter lange en 70 meter brede vaargeul behoort tot het project zodat ook ter bevordering van het toerisme grotere schepen straks aan kunnen meren bij het museum. Het hierbij vrijkomende materiaal wordt in het werk hergebruikt om strekdammen en natuurgebieden, zoals een vogeleiland en moerasgebied, vorm te geven. Voor de recreant wordt een zwemstrand aangelegd.

Ontwerp Vooroever
In het ontwerp Vooroever hebben Dura Vermeer en de Vries & van de Wiel uitdrukkelijk rekening gehouden met de vergezichten over het water en het ruimtelijk gevoel. Het zicht naar de einder wordt niet belemmerd door wilgenbossen of elzenopschot, maar hooguit door een enkele boom, door struiken, riet of biezen. Ook in het natte natuurdeel zal de begroeiing niet hoger reiken dan struikhoogte. In de uitbreiding bestaan natuur, landschap, water, recreatie en toerisme naast elkaar. Voor de moeras- en watervogels wordt een eiland ingericht en komt er een natte natuurgebied. Door een riet- en biezengebied wordt het natuurgedeelte afgescheiden van het recreatieterrein rond de zwemkom waar voor de zonliefhebbers een ruim strand wordt gerealiseerd. Vaarrecreanten en charters kunnen via de vaargeul aanmeren bij het Stoommachinemuseum, het Stoommachinemuseum bezoeken en het interessante binnendijkse gebied van De Vliet ontdekken. Naar verwachting vindt eind 2010 de oplevering plaats.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.recreatieschapwestfriesland.nl.

Fotobijschrift 1
V.l.n.r.: dhr. ing. E.P.J. Scholten (directeur de Vries & van de Wiel), dhr. N. Albers (directeur Recreatieschap Westfriesland), dhr. K.T. Gutter (wethouder Medemblik, voorzitter stuurgroep ''Ontwikkelingen Vooroever'' en lid Dagelijks Bestuur Recreatieschap Westfriesland, dhr. W.A. de Weijer, secrefans Recreatieschap Westfriesland en dhr. ing. J.T. Jorna (directeur Dura Vermeer Infrastructuur Noord West).

Fotobijschrift 2 en 3
Artist impressions Vooroever (Fotostudio H. Albers)