Onderzoek InOverheid.nl: Ambtenaar loopt tegen grijs plafond aan

25/03/2010 06:20

InOverheid.nl

Persbericht, embargo tot 25 maart 6.00 uur

Ambtenaar loopt tegen grijs plafond aan

Een derde van de ambtenaren is ontevreden over de doorgroeimogelijkheden binnen de overheid. De belangrijkste reden is het 'grijze plafond'. Oudere werknemers wisselen minder vaak van functie, en daarom komen er weinig passende functies vrij. Dit blijkt uit onderzoek van InOverheid.nl.

Een derde van de ambtenaren vindt de doorgroeimogelijkheden bij de overheid (zeer) slecht. 27 procent is (zeer) positief over de carrièreperspectieven bij de overheid. De overige ambtenaren beoordelen de doorgroeimogelijkheden als niet goed, maar ook niet slecht.

Van de ambtenaren die negatief zijn over de doorgroeimogelijkheden geeft 42 procent aan dat dit komt omdat oudere werknemers minder vaak van functie wisselen. Hierdoor komen er geen plaatsen vrij voor de jongere generatie. Ook de crisis is een belangrijke rem. 27 procent van de ambtenaren die vastlopen in hun carrière zegt dat dit komt door de vacaturestop die is ingevoerd binnen de organisatie. Daardoor worden vrijgekomen vacatures niet meer opgevuld.

De overheid kampt met een vergrijzend personeelsbestand. Bij het Rijk is een derde van de werknemers 50 jaar of ouder. Bij de gemeenten groeit het aantal ouderen dat werkzaam is terwijl het aantal werknemers dat jonger is dan 35 jaar juist daalt. Dat blijkt uit de monitoren van het A+O fonds gemeenten en het A+O fonds Rijk.

Aan het onderzoek van InOverheid.nl hebben ruim 800 ambtenaren deelgenomen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.inoverheid.nl

www.inoverheid.nl