Ingezonden persbericht


Persbericht - Werkgroep Stop Deportaties

Rotterdam, 25 maart 2010

Werkgroep Stop Deportaties blokkeert bouw Detentiecentrum Rotterdam-Airport
- toegangsweg geblokkeerd, gebouw in aanbouw binnengedrongen

Sinds 5.15 uur vanochtend hebben vijftig activisten van de Werkgroep Stop Deportaties (WSD) de toegang tot het bouwterrein van het nieuwe detentie- en uitzetcentrum op Rotterdam-Airport (Zestienhoven) geblokkeerd. Met deze actie, in het kader van de 'Stop DC16'-campagne, wil WSD de bouwactiviteiten voor een dag stilleggen en nogmaals een krachtig protest tegen de opsluiting van vluchtelingen en het vreemdelingenbeleid in het algemeen laten horen.

De weg van het vliegveld naar het bouwterrein is geblokkeerd door mensen die zich in zogenaamde lock-ons vastgeketend hebben aan een hek, waardoor deze afgesloten is. Direct achter het hek is de blokkade versterkt met behulp van een driepoot, waar zich een activist in bevindt. Een andere groep is het bouwterrein zelf binnengedrongen en bevindt zich in het aanbouw zijnde detentiecentrum.

Het detentiecentrum op Zestienhoven is de eerste Nederlandse gevangenis die via publiek-private samenwerking (PPS) in privaat beheer gebouwd en geëxploiteerd gaat worden. Verantwoordelijk hiervoor is het consortium DC16, bestaande uit Ballast Nedam, Strukton, EGM Architecten, ISS Facility Services en Smits van Burgst. De waarde van het contract dat het consortium binnenhaalde is maar liefst zo'n 100 miljoen euro. Geld dat verdiend wordt aan de ellende van de vluchtelingen die daar straks opgesloten worden.

Opsluiting van vluchtelingen is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een goudmijn voor Nederlandse ondernemingen. Met de voortdurende aanscherping van het vluchtelingenbeleid, zowel nationaal als in Europees verband, komen er steeds meer mogelijkheden voor bedrijven om 'bloedgeld' te verdienen. Welke partijen na de komende verkiezingen het kabinet gaan vormen is hierbij weinig relevant, geen enkele partij is tegen vreemdelingendetentie.

De deportatie-industrie is een woekerende bedrijfstak geworden, waar tientallen bedrijven een graantje van meepikken. Voor de slachtoffers van opsluiting en deportatie is geen aandacht en geen plek binnen het kapitalistische systeem van hebzucht en winststreven. Een systeem dat door middel van onderdrukking en uitbuiting van de rest van de wereld een ongekende 'welvaart' in het Westen gecreëerd heeft. Dit resulteert elders in honger, armoede, oorlog en vervolging, waarvoor mensen op de vlucht slaan. Het is stuitend dat zij vervolgens hier in gevangenissen of de illegaliteit belanden.
De Werkgroep Stop Deportaties (WSD) staat voor een solidaire wereld zonder grenzen, waarin geen plaats is voor onderdrukkende instituties als staten, politie en gevangenissen.

WSD blokkeerde in het najaar van 2007 al eens het huidige uitzetcentrum op Zestienhoven, in een reeks van 14 blokkades van diverse vluchtelingengevangenissen. De afgelopen twee jaar werd de campagne 'Stop DC16' gevoerd tegen de nieuwbouw van het detentie- en uitzetcentrum op Rotterdam Airport. Daarbij werden vooral lawaaidemonstraties gehouden bij bij de bouw betrokken bedrijven. Ook de komende nieuwbouw van een justitieel complex op Schiphol, waarbinnen ook een detentiecentrum gepland is, kan op acties rekenen.

------