Gemeente Dantumadeel


Schot in collegevorming Dantumadiel

Had Dantumadiel de afgelopen raadsperiode twee wethouders, in het nieuwe college zullen het er vrijwel zeker drie zijn. Eén van het CDA, één van Dantumadeel '82 en één van de Partij van de Arbeid. De coalitie kan hiermee rekenen op de steun van een ruime meerderheid in de raad; 11 van de 17 zetels.

Deze partijen zien goede mogelijkheden voor een coalitieakkoord en willen via onderhandelingen in de formatiefase tot volledige overeenstemming komen. Vooraf waren alle raadsfracties het eens over het te volgen informatietraject, dat plaatsvond onder leiding van informateur Attje Meekma. Ze hebben dit hele traject ook aan het overleg deelgenomen.

De afgelopen periode had Dantumadiel een minderheidscollege van CDA en PvdA. Door bezuinigingen van rijkswege ontstaat er een lastige financiële situatie en daarom hebben bijna alle fracties nu gepleit voor een meerderheidscollege.

De totale formatie-omvang van de drie wethoudersfuncties zal liggen tussen de 2 en 2,4 formatieplaatsen. Hoe dit precies wordt ingevuld is o.a. afhankelijk van taakverdeling en de zwaarte van de portefeuilles.

De komende weken werken de beoogde coalitiepartijen aan een coalitieakkoord. De afspraken worden vastgelegd in de programma's. Daarnaast wordt een vierjarenagenda opgesteld, waarin o.a. de bezuinigingen, die van rijkswege moeten worden doorgevoerd, worden meegenomen en de dorpsvisies van de verenigingen voor dorpsbelang aandacht krijgen.

Het CDA draagt Roelof Bos te Feanwâlden voor als wethouderskandidaat, Dantumadeel'82 Marianne Hofs - Hendriks te Broeksterwâld en de Partij van de Arbeid wil doorgaan met de zittende wethouder Siepie Hylkema eveneens te Broeksterwâld. Roelof Bos zal optreden als formateur. De verwachting is dat er in de eerste helft van april door de gemeenteraad een nieuw college wordt gekozen.