Media alert

25 maart, 2010

Excise Movement Control System gaat administratieve fraude tegen ~ Nieuw systeem stroomlijnt vervoer van accijnsgoederen binnen de EU ~

De EU maakt op 1 april aanstaande een start met de invoering van EMCS voor het vervoer van alle accijnsgoederen onder schorsing. Het Excise Movement and Control System zorgt ervoor dat een zogenoemde geregistreerde afzender goederen onder schorsing van accijns kan overbrengen naar de uiteindelijke plaats van bestemming. Dit nieuwe systeem kent een aantal interessante elementen, vooral voor de borgstelling. Diverse wetgevende instanties hebben dit systeem ontwikkeld om administratieve fraude tegen te gaan. Kewill, leverancier van softwaretoepassingen voor internationale handel en logistieke dienstverlening, geeft aan wat er verandert voor betrokken partijen.

Het elektronische systeem, dat gecontroleerd wordt door de douane, maakt een eind aan de huidige papierstroom waardoor administratieve taken eenvoudiger worden. De afhandeling van de procedures verloopt sneller en gerelateerde borgstellinggelden kunnen vlotter worden uitgekeerd. Verder garandeert EMCS een snelle en betrouwbare terugkoppeling van het bewijs dat goederen de plaats van bestemming hebben bereikt. Na de invoering van EMCS vindt het vervoer van accijnsgoederen alleen nog met accurate gegevens plaats en onder real-time toezicht. De automatische controle van de elektronische administratieve documenten beperkt het risico dat goederen ongewenst worden verstuurd naar een verkeerde ontvanger.

De invoering van EMCS heeft veel gevolgen voor geregistreerde afzenders en ontvangers van goederen die onder schorsing van accijns worden vervoerd binnen de EU. Echter, de hoogte van de belasting voor de afzonderlijke goederen verandert niet door de invoering van het systeem.

Dirk Donkers, marketing manager bij Kewill, zegt: "De invoering van het nieuwe systeem zal logistieke planningsprocessen, zoals de ontvangstvoorbereiding, optimaliseren. Het systeem biedt veel voordelen, maar vergt ook de nodige aandacht van betrokken partijen. Organisaties die eerder geen bemoeienis hadden met de douane omdat ze niet grensoverschrijdend handelen, moeten EMCS nu ook inbedden in hun processen. In het najaar van 2010 kunnen 'administratieve geleidedocumenten' aangemaakt worden met behulp van eigen bedrijfssoftware of de software van de Belastingdienst. Vanaf 1 januari 2011 wordt alles elektronisch geregeld."

Voor meer informatie over EMCS kijkt u op: http://www.kewill.nl/EMCS-Administratief-geleidedocument-wordt-elektronisch.html.

(340 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Altijd als eerste de laatste persberichten van Kewill via deze RSS-feed: http://www.octanewire.com/nl/rss.php?client=19

Over Kewill
Kewill levert software die mondiale handel en logistieke dienstverlening vereenvoudigt. Internationale opererende organisaties zien zich steeds vaker geconfronteerd met een toenemende complexiteit in hun supply chain. Vraagstukken als capaciteitsbeheersing, douane-afwikkeling, compliance, transport, opslag, financiën, informatie-uitwisseling en transparantie met andere schakels uit de keten spelen daarbij een belangrijke rol. Inefficiëntie in elk van deze gebieden leidt tot onnodige vertragingen en de daaruit vloeien hogere kosten voort.

Kewill heeft een complete suite van software oplossingen die het managen van zelfs de meest complexe supply chains vereenvoudigt. Met ruim 600 medewerkers wereldwijd en meer dan 35 jaar ervaring in WMS, TMS, expeditie, douane, data integratie, en service (retour) logistiek is Kewill een gerenommeerde en betrouwbare softwareleverancier voor distributeurs, expediteurs, transportbedrijven, 4PL's, douaneagentschappen, fabrikanten, retailers en aanverwante instellingen die betrokken zijn bij de financiering de wereldhandel, zoals banken en verzekeraars. Dagelijks managen meer dan 40.000 gebruikers wereldwijd hun supply chain activiteiten met de software van Kewill bij organisaties zoals Atlantic Forwarding, DHL, DSV, FedEx, General Electric, General Motors, Gondrand Group, HP, Jan de Rijk Logistics, Mazda, Nintendo, NSK Europe, Palm, Panalpina, Philips, Raben Logistics, Texas Instruments, TNT, UPS, en VAT Logistics.