De kunststofindustrie is voorzichtig optimistisch over de vooruitzichten voor 2010

25/03/2010 10:00

ESSENSCIA

De sector ziet in energiebesparing en in nieuwe technieken voor productie en opslag van energie opportuniteiten voor een duurzame groei in België.

Ter gelegenheid van haar Algemene Vergadering publiceert Federplast.be, de vereniging van producenten van kunststof- en rubberartikelen, de resultaten van een rondvraag bij haar leden. Hoewel in 2009 de productie van de kunststof- en rubberverwerkende bedrijven daalde met 13,4 %, verwacht bijna één op de twee bedrijfsleiders in 2010 terug aansluiting te vinden bij groei. De tewerkstelling zou stabiel blijven of een lichte groei kennen. De sector ziet opportuniteiten in de toenemende aandacht voor energiebesparing en in nieuwe technieken voor productie en opslag van energie.

Federplast.be vertegenwoordigt de kunststof- en rubberverwerkende leden van Agoria, de federatie van de technologische industrie, en essenscia, de federatie van de chemische industrie en life sciences. De kunststof- en rubberverwerkers zijn een KMO sector met een gemiddelde bedrijfsgrootte van 45 werknemers. Wanneer men ook de grondstofproducenten meerekent, dan vertegenwoordigt de kunststof- en rubbersector binnen Agoria, essenscia en Federplast.be samen meer dan 300 bedrijven, 34.000 werknemers en een omzet van 16 miljard ¤.

De kunststof- en rubberverwerkende bedrijven kenden in 2009 een terugval van 13,4 %, vooral in de investeringsgoederen. De productie van consumentengoederen (consumentenverpakking, medische artikelen, huishoudartikelen, -) hield beter stand. De tewerkstelling daalde met 4,8 %. "De bedrijven uit de sector hebben de nodige saneringen en kostenbesparingen uitgevoerd om de bedrijfsresultaten op peil te houden", aldus Henri Vliegen, voorzitter van Federplast.be. "Uit onze rondvraag blijkt een voorzichtig optimisme van de bedrijfsleiders". 44 % van de bedrijfsleiders verwachten inderdaad in 2010 een gelijkblijvend volume, ongeveer eenzelfde aantal voorziet zelfs een stijging. De groei wordt zowel in bestaande markten als in nieuwe markten verwacht. Een grote meerderheid van de bedrijfsleiders (81 %) voorziet voor 2010 een gelijke of een licht stijgende tewerkstelling.

De kunststofindustrie is veruit de belangrijkste sector in de handelsbalans van België. "Hoewel de uitvoer van kunststoffen en kunststofartikelen in 2009 met 20 % daalde, blijft het exportsaldo zeer hoog: 7,8 miljard ¤ of meer dan de helft van het totale exportsaldo van België!" aldus Vliegen.

Federplast.be ziet in de bijdrage van kunststoffen aan energiebesparing en aan nieuwe technieken voor productie en opslag van energie belangrijke opportuniteiten voor een duurzame groei van de sector. "Met hun licht gewicht en isolerende eigenschappen bieden kunststofproducten dikwijls de meest energie-efficiënte oplossing" bevestigt Jacques van Rijckevorsel, algemeen directeur van de kunststoffendivisie van Solvay. Hij illustreert dit treffend met de Solar Impulse, een futuristisch lichtgewicht vliegtuig dat ontworpen werd om met zonne-energie non-stop de wereld rond te vliegen. Hoewel minder spectaculair, volgens van Rijckevorsel, "zijn de prestaties van isolatieschuimen die 233 maal meer CO2 besparen dan de CO2 nodig voor hun productie, eveneens indrukwekkend."

Federplast.be besteedde op haar algemene vergadering ook aandacht aan het plastic afval dat ronddrijft in de wereldzeeën. De vereniging verwelkomt de opdracht van de federale overheid aan Prof. C. Janssen van Universiteit Gent voor het inventariseren van het zwerfvuil voor de Belgische kust. Federplast.be heeft de Europese koepelorganisaties EuPC en PlasticsEurope uitgenodigd om in het kader van deze studie financiëel bij te dragen tot onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van microplastics in zeeorganismen. "Zowel de Belgische overheden als onze industrie hebben know-how op topniveau wat betreft duurzaam materialenbeheer", bevestigt Geert Scheys, secretaris-generaal van Federplast.be. In een recente publicatie van het European Environmental Bureau (EEB), dat 140 milieuverenigingen vertegenwoordigt, wordt het afvalbeheer in Vlaanderen aanbevolen als model voor Europa. "Ik denk dat wij dit ook moeten uitdragen op internationaal niveau als voorbeeld voor landen die als gevolg van een gebrekkig afvalbeheer aan de basis liggen van het meeste zwerfvuil in zee."

Voor meer inlichtingen:

Geert Scheys, 02 238 97 39, gscheys@essenscia.be

Gustaaf Bos, 02 706 79 60, gustaaf.bos@agoria.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel