Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 25 maart 2010

Succesvolle naverbrander test voor F136 JSF-motor

Het GE Rolls-Royce Fighter Engine Team, dat de alternatieve motor voor de JSF ontwikkelt, heeft een volledige naverbrander test uitgevoerd met de derde F136-motor, die gebouwd is volgens de nieuwe productie-configuratie. De test is een belangrijke mijlpaal in een jaar, waarin het F136-programm al grote vooruitgang heeft geboekt.

De naverbrandertests werden uitgevoerd in een geavanceerde testomgeving bij GE. Tijdens deze testfase werden alle doelstellingen gerealiseerd, waaronder ook een test met de nozzle, die gebruikt wordt in de beide motorprogramma's voor de JSF. Vanaf het eerste ontwerp van de JSF is voorzien in de uitwisselbaarheid van de beide motoren.

De ontwikkeling van de F136-motor vordert in snel tempo en telkens worden belangrijke mijlpalen bereikt. Er worden dit jaar zes F136-motoren getest, waarbij de motorprestaties en levensduur worden gemeten. Nu al is duidelijk dat de prestaties van de motor voldoen aan alle verwachtingen als het gaat om stuwkracht, temperatuur en brandstofverbruik. Die prestaties bevestigen, dat de F136-motor een essentiële rol gaat spelen in de concurrentieslag tussen de beide motoren van het JSF-programma.

Al DiLibero, president van het GE Rolls-Royce Fighter Engine Team: "We zitten goed op koers in de ontwikkeling van de motor en boeken elke dag vooruitgang. Het bereiken van volledige naverbranding in onze nieuwste motor bewijst de kwaliteit en het succes van het F136-team. Het betekent voor het JSF-programma, dat ook het moment dichterbij is gekomen dat het de vruchten kan plukken van de concurrentiestrijd tussen de beide motorenprogramma's."

"Dit jaar wordt het belangrijkste jaar tot nu toe voor de F136-motor, aangezien we ons testprogramma verder gaan uitbreiden en ook vliegtests gaan uitvoeren. De F136-motor is speciaal ontwikkeld voor de F35-toestellen met een concept, dat geschikt is voor zowel de huidige als toekomstige eisen, die aan het toestel gesteld worden", aldus Mark Rhodes, senior vice-president van het GE Rolls-Royce Fighter Engine Team.


---