Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 25 maart 2010

REISBUREAU VERVANGT DEPORTATIES DOOR VAKANTIEVLUCHTEN

Op donderdag 25 maart jongstleden maken bezoekers van luchthaven Rotterdam Airport kans op gratis vliegreizen via de Koninklijke Deportatie Maatschappij (KDM). Onder de leus "Their wish to stay could be your holiday!", delen medewerkers tickets uit. De vluchten gaan naar exotische bestemmingen, zoals Afghanistan, Somalië of Marokko, waar sommige mensen die daar vandaan komen niet meer naar willen of kunnen terugkeren. De KDM heeft deze tickets kunnen bemachtigen om de zitplaatsen in de lijnvluchten en charters toch te kunnen gebruiken. De KDM-medewerkers zijn 's ochtend te vinden in de Passagehal van Rotterdam Airport.

Op een steenworp afstand van het vliegveld staat één van de detentiecentra van Nederland. In deze gevangenis worden mensen opgesloten zonder een strafbaar feit te hebben begaan, ze hebben alleen geen verblijfsvergunning. Men is bezig een nog grotere gevangenis te bouwen, waar volgens het ontwerp ook een gezinsafdeling in moet komen. Ook in deze nieuwe gevangenis zullen dus kinderen worden opgesloten. De Nederlandse regering wil de gevangenen terug laten vliegen naar hun land van herkomst. Maar deze mensen willen helemaal niet terug. Zij hebben niets meer te zoeken waar ze vandaan komen. Daar wacht hen alleen maar armoede, dood en ellende. Zij zijn gevlucht om vrij te zijn. Maar ook in Nederland is hen de vrijheid ontnomen.

"Deze mensen willen de gereserveerde tickets niet gebruiken", volgens Kimberly Snaaiers van de KDM. "Wij zagen een gat in de markt en zijn hier ingesprongen." De KDM is overtuigd dat er veel mensen zijn die wel naar de betreffende landen willen reizen. "Het is onverantwoord in de tijd van de klimaatcrisis om zitplaatsen leeg te laten", aldus Kimberly. "Wij bieden toeristen gratis tickets aan. En de mensen die niet terug willen, kunnen gewoon hier blijven."

zie voor updates:
http://indymedia.nl/nl/2010/03/66239.shtml

Noot voor redactie (