Gemeente Franekeradeel


Informatieavond kleine vergister voor agrariërs

Op 25 maart is er een informatieavond georganiseerd over de toepassing van de " kleine vergister" op uw bedrijf? Het gaat over het scheiden van de mest (mestraffinage) en het verlagen van de emissies. Dit systeem levert hoogwaardig biogas (energie) en het kan waardevolle stoffen in de mest zoals stikstof, fosfaat en kali van elkaar scheiden waardoor het uitstekend geschikt is als kunstmestvervanger.

Volgens Eddie ter Braack van Projecten LTO Noord wordt het een aantrekkelijk systeem voor melkveehouders, omdat het streven is om de aanschafkosten rond de vijf jaar terug te laten verdienen zonder de inzet van subsidie.

In Noord-Sleen draait nu nog een proefopstelling, die de mest van vijf koeien kan verwerken. In het voorjaar komt op het melkveebedrijf van Wilco Hilhorst een grotere installatie te staan, die de mest van tweehonderd koeien verwerkt. Eddie ter Braack is hier nauw bij betrokken en gaat u deze avond informeren over de mogelijkheden. De avond wordt gehouden op 25 maart in het Dielshûs 't Bosk 41 te Wommels. De zaal is open vanaf 19:30, om 20:00 uur zal de avond beginnen.

Mocht u vragen hebben dan kunt u contact opnemen met dhr. S. Boorsma tel. 0519-296673.

Namens de deelnemende gemeentes: Het Bildt, Franekeradeel, Harlingen, Littenseradiel, Bolsward, Nijefurd en Wûnseradiel, de Projectgroep energie in de landbouw Noardwest Fryslân www.wunseradiel.nl/energieindelandbouw