Ingezonden persbericht


Persbericht

NNO speelt Bachs Matthäus Passion

Het Noord Nederlands Orkest speelt van 25 t/m 31 maart 2010 Bachs Matthäus Passion op diverse locaties in Noord Nederland. Het orkest, het Noord Nederlands Concertkoor (NNCK), het Roder Jongenskoor en de diverse internationale solisten staan onder leiding van dirigent Stefan Vladar.

Matthäus Passion
Naar muziek luisteren we; de Matthäus Passion ondergaan we. Dit sublieme, geniaal gecomponeerde werk heeft al vele generaties gelovigen en niet-gelovigen tot in het diepst van hun ziel weten te raken. En dat zal vermoedelijk altijd zo blijven. Het is een monument dat zijn weerga niet kent; noch in Bachs eigen werk, noch in de muziekgeschiedenis. De Matthäus Passion is een ervaring die eigenlijk iedereen in zijn leven ten minste één keer ondergaan moet hebben. Kom daarom gewoon luisteren!

"De Matthaeus en de Johannes Passion, zie, dat zijn toch wel de grootste kunstwerken die ooit aan een sterfelijk brein ontsproten zijn. Wie deze Passionen niet gehoord heeft, kan ook door een betere weergave dan die van mijn woorden zich geen voorstelling maken van die muziek. Ik ben er mij innig van bewust dan men daarvoor geen woorden zoeken moet, die reiken toch niet toe, en alles wat wij zeggen kunnen, blijft ijdel. Deze muziek kwam uit de grond van zijn hart; hij schiep ze in grote smart, want nooit kon hij aan Christus' wonden en zijn kruisdood denken, zonder zelf te lijden en onder de ingeboren zondigheid van het creatuur gebukt te gaan. Uit deze smarten alleen ontsprongen de aangrijpende schoonheden van zijn Passionsmuziek." Een citaat uit de 'De Kleine Kroniek van Anna Magdalena Bach', een boekwerkje dat rond 1920 ineens op de markt verscheen en dat in vele talen werd vertaald. Anna Magdalena was de tweede echtgenote van Johann Sebastian Bach en zij zou de kroniek te zijner nagedachtenis geschreven hebben. Zijn het haar eigen woorden die we lezen of zijn zij geheel en al aan het inlevingsvermogen en de fantasie van de - ongetwijfeld goedbedoelende - Engelse musicologe Esther Meynell ontsproten? Wens en realiteit lopen uiteen, zo is uiteindelijk vast komen te staan. Vanwege de uitstekende documentatie en de lezenswaardigheid echter verdient het boekje het niet om zo maar terzijde te worden geschoven. De woorden die zijn gewijd aan de Passionen zouden heel goed die van Anna Magdalena kunnen zijn. En ook die van ons. Wij sluiten ons aan bij de opmerking dat woorden (wiens woorden dan ook) niet toereikend zijn om u een indruk te geven van deze goddelijke muziek.


* Lezingen gratis toegankelijk

Één uur voor aanvang van de concerten vinden gratis lezingen over het concertprogramma plaats (behalve in Hoogeveen en in Sneek). Voor het bijwonen van de lezing in Groningen dient u een gratis toegangskaart te bestellen bij de kassa. We raden u aan om vroegtijdig uw kaarten te reserveren.

CONCERTEN

25 maart 2010 - Drachten | De Lawei 19.30 uur
Kaartverkoop: www.lawei.nl (0512) 33 50 50

26 maart 2010 - Hoogeveen | Grote Kerk | 19.30 uur Kaartverkoop: www.detamboer.nl | (0528) 280 180 & aan de avondkassa bij de kerk

27 maart 2010 - Emmen | De Muzeval | 19.30 uur
Kaartverkoop: www.muzeval.nl | (0519) 617 000

28 maart 2010 - Leeuwarden | De Harmonie 14.30 uur Kaartverkoop: www.harmonie.nl | (058) 233 0233

30 maart 2010 - Sneek | Martinikerk 19.30 uur
Kaartverkoop: VVV/ANWB Sneek http://www.vvvsneek.nl/ en an de avondkassa bij de kerk

31 maart 2010 - Groningen | De Oosterpoort 19.30 uur Kaartverkoop: www.de-oosterpoort.nl | (050) 368 03 68

Programma
Bach Matthäus Passion

Dirigent Stefan Vladar

Evangelist Julius Pfeifer

Christus Panajotis Iconomou

Sopraan Kirsten Blaise

Alt David Allsopp

Tenor Andreas Karasiak

Bas Dominik Wörner | Jens Hamann

Koord NNCK & Roder Jongenskoor

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass en Laurie Anderson Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

----------

Stefan Vladar - dirigent
Stefan Vladar (1965, Wenen) studeerde af aan de Wiener Musikhoch­schule bij Renate Kramer-Preisenhammer en Hans Petermandl. In 1985 won Vladar als jongste deelnemer het Internationale Beethoven Pianoconcours in Wenen. Dit was de start van een internationale carrière, die hem onder meer naar alle orkesten in de wereld bracht. Onder leiding van dirigenten als Abbado, Chailly, Dohnanyi, Fedoseev, Frühbeck de Burgos, Marriner, Plas­son, Végh, De Waart speelde Vladar met onder meer de Wiener Philharmo­niker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Chicago Symphony, de Academy of St. Martin-in-the Fields, de Camerata Academica Salzburg, het Tonhalle-Orchester Zürich, het Chamber Orchestra of Europe en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Stefan Vladar is regelmatig te gast op vooraanstaande festivals zoals de Salzburger Festspiele en de Mozartwoche ­­­­Salz­burg. Sinds enige jaren is Stefan Vladar ook actief als dirigent. Hij dirigeerde onder meer de Wiener Symphoniker, het Wiener Kammerorchester, de Württembergische Philharmonie, het Orchestra Haydn Bolzano en het Brucknerorchester Linz. Sinds mei 2008 is Stefan Vladar chef-dirigent van de Wiener KammerOrchester en dirigeerde hij door de pers enthousiaste ontvangen concerten van het NNO.

{Noot voor de redactie,