Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

26 januari 2010

Movies that Matter Festival opent met film over ondergrondse muziekscène in Iran

No One Knows About Persian Cats van Bahman Ghobadi is de start van een week vol geëngageerde films en debatten in Den Haag

De speelfilm No One Knows About Persian Cats opent op donderdag 25 maart het Movies that Matter Festival. Regisseur Bahman Ghobadi laat in zijn kritische film twee jonge Iraanse muzikanten zien die in de verboden ondergrondse muziekscène van Teheran een band proberen te formeren. Het Movies that Matter Festival vindt plaats van 25 tot en met 31 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag, stad van vrede en recht. Regisseur Ghobadi is hoofdgast van het festival, dat ook een retrospectief aan zijn werk wijdt met de vertoning van Half Moon (2006), Turtles can Fly (2004) en A Time for Drunken Horses (2000).

No One Knows About Persian Cats is in 17 dagen in het geheim gefilmd en won eerder de Special Jury Prize op het Cannes Film Festival in Un Certain Regard. Na afloop van dit festival keerde een deel van de cast niet terug naar Iran en werd Ghobadi bij thuiskomst in Teheran gearresteerd. De film vertelt het verhaal van twee jonge muzikanten, een man en een vrouw, die worden vrijgelaten uit de gevangenis. Ze besluiten samen een band te vormen en zwerven door de onderwereld van het hedendaagse Teheran op zoek naar andere bandleden. Omdat de overheid hen verbiedt in Iran op te treden, bedenken ze een plan om te ontsnappen aan hun verboden bestaan en hun droom waar te maken: optreden in Europa. Maar zonder geld of paspoort zal dat niet makkelijk zijn.

Ghobadi: "In de ogen van de Islam is muziek onzuiver en geeft het aanleiding tot vrolijkheid. De afgelopen 30 jaar is muziek, en vooral Westerse muziek, in Iran praktisch verboden. Daardoor speelt de muziekscene zich grotendeels ondergronds af. Vanaf het moment dat ik in het hart van de Teheran de kelders betrad waar muziek gespeeld en beluisterd wordt, ontdekte ik een vreemde, fascinerende wereld. Een wereld van muziekanten die onzichtbaar zijn voor de meeste inwoners van de stad. Muzikanten die gevaren trotseren en opgepakt worden door de politie."

Het Movies that Matter Festival presenteert een gevarieerd programma met zestig human rights speelfilms en documentaires en een uitgebreid verdiepingsprogramma. Het biedt naast filmvertoningen, debatten, talkshows met internationale gasten, een expositie en muziekoptredens.

Hoofdpartners zijn Amnesty International, Stichting DOEN, Hivos-NCDO Cultuurfonds, Gemeente Den Haag en het Ministerie van Justitie. VARA en dagblad Trouw hebben zich als mediapartners aan het festival verbonden.

www.moviesthatmatterfestival.nl

Vanaf 1 april 2010 brengt distributeur Cinèart No One Knows About Persian Cats uit in de Nederlandse bioscopen.




Ingezonden persbericht