Ingezonden persbericht


******************************* PERSBERICHT ************************************

Van: Helicon Conservation Support, Alphen aan de Rijn

Datum: 18-3-2010

Helicon Conservation Support bestaat 10 jaar en viert dat met een symposium en met STEK (STichting Erfgoed Kennis)

Tien jaar geleden richtten Jaap van der Burg en Wouter Hijnberg Helicon Conservation Support op, een bedrijf dat musea, erfgoedinstellingen en particulieren adviseert en ondersteunt bij het beheer en behoud van alles wat culturele en (natuur)historische waarde heeft. Hun tienjarig bestaan vieren zij met een themamiddag, gewijd aan de ontwikkeling van het vak Preventieve Conservering. Tijdens deze studiedag zal de kersverse Stichting Erfgoed Kennis (STEK) ten doop gehouden worden, opgericht door Helicon-cs , het Landelijk Contact Museumconsulenten, Vlaams Steunpunt voor Cultuur (FARO), TNO en het Nationaal Archief.

Wat is Helicon Conservation Support?
Helicon Conservation Support, gevestigd in Alphen aan de Rijn, biedt ondersteuning op het gebied van preventieve conservering van ons Cultureel Erfgoed. Dat betekent: schade aan kunstwerken vóór zijn. Bijvoorbeeld door kunstwerken verantwoord op te slaan, de logistiek rondom ingewikkelde verhuistrajecten te optimaliseren, klimaatomstandigheden te verbeteren, schadevrij transport, pest control en hulp bij calamiteiten. Zij bieden pragmatische aanpak van conserveringsvraagstukken, maar schuwen innovatieve oplossingen daarbij niet. Zo ontwikkelden zij verpakkingsmethodiek 'Eight Step Approach', de transportkist 'Pegasus', het depotconcept 'Cultures Keep', RFID indentificatie voor museale objecten 'Talking Tags' en een ophangsysteem voor schilderijen 'Stable Art'.

Tien jaar preventieve conservering - een themadag op 25 maart 2010 Preventieve conservering mag dan niet sexy lijken, het is wel essentieel voor het behoud van ons cultureel erfgoed. Tien jaar geleden zagen Jaap van der Burg en Wouter Hijnberg dit en sloegen de handen ineen. Zij richtten in 2000 Helicon Conservation Support op, een commercieel bedrijf met een idealistische insteek. Het doel was om van preventieve conservering een vak te maken, door kennis op te bouwen én kennis over te dragen. Tien jaar, ruim 350 projecten, talloze cursussen en zeven nieuwe producten later, staat preventieve conservering als discipline op de kaart. Om het jubileum te vieren, organiseert Helicon-cs een studiemiddag over "De ontwikkeling van preventieve conservering", waarin wordt teruggeblikt en vooruitgekeken door sprekers van verscheidene organisaties.

De geboorte van een nieuwe stichting: STEK
Helicon heeft in de praktijk gemerkt dat kennis over preventieve conservering nog versnipperd is. Daarom hebben Van de Burg en Hijnberg samen met andere (erfgoed)-organisaties als het Landelijk Contact Museum Consulenten, Erfgoed Nederland, Nationaal Archief, Faro (Vlaanderen) en TNO de STichting Erfgoed Kennis (STEK) opgericht. Het doel van STEK is het bevorderen van kennisontwikkeling en -overdracht op het gebied van de preventieve conservering. De officiële aftrap voor STEK vindt plaats tijdens de studiemiddag van Helicon.

**********************************EINDE BERICHT**********************************

********* NOOT VOOR DE REDACTIE ***************

Ingezonden persbericht