NCRV

Bosch, Beuk & Haan

Bosch, Beuk & Haan op bezoek in De Weerribben

Donderdag 25 maart
19;55 uur, Nederland 2

In deze aflevering van NCRVâs Bosch, Beuk & Haan, bezoeken presentator Evelien Bosch, kok Ramon Beuk en vogeldeskundige Nico de Haan de gemeente Steenwijkerland.

De gemeente herbergt het Nationaal Park Weeribben-Wieden en Nico de Haan haalt er zijn hart op aan de zwarte sterns die hier broeden op drijvende vlotjes. Ook zilverreigers en ooievaars trekken zijn aandacht.

Evelien Bosch duikt in de geschiedenis van dit gebied dat door mensenhanden is gegraven, soms een handje geholpen door de natuur die hele stukken land verzwolg en zelfs het dorp Beulake in de golven liet verdwijnen. Vroeger verdiende men de kost met turf, later met riet, en tegenwoordig met toerisme. In Giethoorn krijgt Evelien een cursus fotograferen om net even iets leukere fotoâs te maken dan de geijkte vakantiekiekjes. Toch is het niet alleen water en riet wat de klok slaat, deze streek staat ook bekend om zijn heerlijke honing, ambachtelijke boeren zuivelproducten en niet te vergeten het wiedenlam. Met deze ingrediënten bereidt Ramon Beuk in het schilderachtige Blokzijl een gerecht van lamsvlees verrijkt met honing op een salade van appel en yoghurt.