Stimuleringsfonds voor de Pers

Taconis Perscontacten & organisatie bv - Internetproject Deltamagazine Datum besluit: 15-03-2010

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft besloten een subsidie van ten hoogste EUR 114.000,- in de vorm van een krediet beschikbaar te stellen aan Taconis Perscontacten & Organisatie bv voor de website www.deltamagazine.nl. Uitgever en hoofdredacteur is Rob Bakker, in het verleden onder andere oprichter van Broadcast Magazine.

Deltamagazine is een verder uit te bouwen journalistiek onafhankelijke website voor het Nederlandse publiek met nieuws, achtergronden en opinie over de inrichting van Nederland, en uitgaande van onze ligging in een delta. De site zal een aantal actuele dossiers gaan kennen waarop de berichtgeving gestoeld is. De algemene doelgroep is de Nederlandse lezer, daarnaast worden er een aantal gerichte (sub) sites ontwikkeld voor schoolgaande jongeren.

Verder heeft de aanvrager tot doel door middel van dit internetproduct vanuit een vernieuwende redactionele formule de betrokkenheid van de lezer bij geopolitiek te bevorderen. Ook wordt meer diepgang beoogd in de berichtgeving over voor Nederland belangrijke thema's als water en de hiermee verbonden landschappelijke inrichting, alsmede een actieve verkenning van de mogelijkheden die het internet hierbij biedt. De site zal een aanvulling geven op de berichtgeving in kranten en tijdschriften door onderzoeksjournalistiek naar de wereld van waterbeheer, de politieke discussies daarover en de consequenties daarvan. De nadruk ligt op duiding en analyse. De site wijkt daardoor zowel naar inhoud en strekking zodanig af van andere journalistieke informatieproducten, dat de verscheidenheid van informatie en opinievorming wordt vergroot. Het project levert daarmee een vernieuwende bijdrage aan de journalistieke informatievoorziening via het internet.

Het besluit de aanvraag toe te wijzen is gebaseerd op artikel 4 van de Tijdelijke subsidieregeling voor internet-informatieproducten. Dat artikel geeft het Stimuleringsfonds voor de Pers de mogelijkheid subsidie te verlenen aan projecten gericht op de totstandkoming en verspreiding van journalistieke en vernieuwende informatieproducten via het internet.

Aan die subsidieverlening is de gebruikelijke verplichting gekoppeld dat het project moet worden uitgevoerd zoals het is aangevraagd. Dit wordt tussentijds en na afloop van het project getoetst aan de hand van inhoudelijke en financiële rapportages over de voortgang van het project. Verder dient de uitgever na afronding van het project een eindverslag te overleggen voorzien van een accountantsverslag.