Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

25-jarig jubileum als 's lands grootste onafhankelijke hypotheekbemiddelaar De Hypotheker sluit 500.000ste hypotheek af

Rotterdam, 25 maart 2010 - 500.000 verstrekte hypotheken in 25 jaar. De Hypotheker bestaat dit jaar een kwart eeuw en groeide in deze periode uit tot de grootste onafhankelijke hypotheekbemiddelaar van Nederland. Dit jubileumjaar wordt gemarkeerd door het afsluiten van de 500.000ste hypotheek sinds de officiële oprichting van de keten. De huizenkopers die deze 500.000ste hypotheek afsloten werden vandaag door De Hypotheker verrast met een stedentrip naar Barcelona.

Van twee hypotheekvormen in 1985 naar tien in 2010. Een gemiddelde hypotheeksom van 118.000 gulden vijfentwintig jaar geleden en een van E 173.000 anno nu. En van de annuïteitenhypotheek als populairste hypotheekvorm in 1985 tot de spaarhypotheek als populairste in 2010. De Hypotheker startte 25 jaar geleden als eerste een winkelformule voor hypotheken, groeide in de afgelopen kwart eeuw uit tot een franchiseketen met ruim 170 vestigingen en 1.100 medewerkers en zag 'het hypotheeklandschap' en de wensen van de consument in deze periode veranderen.

Eerste winkelformule voor hypotheken
"Wanneer je 25 jaar geleden een hypotheek wilde afsluiten, was je genoodzaakt om meerdere bankfilialen af te struinen", typeert Bas Millenaar (directeur van De Hypotheker). "Vervolgens was het een kwestie van de uitkomsten naast elkaar leggen en vergelijken. Tijdrovend en inefficiënt. Wij hebben daar verandering in gebracht. Vijfentwintig jaar geleden openden we onze eerste vestiging met de bedoeling het anders en professioneler te doen door de consument op één adres een overzicht te bieden van het totale aanbod. Met als resultaat een onafhankelijk en laagdrempelig advies op maat. Daarin zijn we geslaagd."

In 25 jaar tijd zag De Hypotheker de hypotheekmarkt en de wensen van de huizenkopers op alle fronten veranderen. Zo werd de hoogste hypotheekrente gemeten in 1992: 9,7%. In 2006 stond de rentestand met 3,7% het laagste. Dat is meteen ook het jaar dat De Hypotheker de meeste hypotheken afsloot: 39.900. "Dat waren de gouden jaren voor de hypotheekmarkt", weet Millenaar. "De kredietcrisis heeft gezorgd voor een radicale ommezwaai. Dat zien we ook terug in de keuze van de consument. Tussen 1985 en 1988 was de annuïteitenhypotheek nog het meest populair. Men koos dus voor de mogelijkheid om meer af te lossen. In de jaren daarna was de voorkeur om aflossingsvrij af te sluiten. Maar sinds de kredietcrisis zien we weer meer hang naar zekerheid. Dat uit zich in de populariteit van spaarhypotheken en banksparen."


- EINDE PERSBERICHT -