Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 25-03- 2010

AVRO KUNSTUUR BRENGT NIEUW PROGRAMMA 'ZIE ZORG'
De onderbroek van Slauerhoff in Museumgasten

AVRO KunstUur is hét programma over beeldende kunst. Met in KunstUur boegbeelden als Museumgasten, Hollands Design en Art 2 See. In het KunstUur van zaterdag 27 maart het volgende:

Hollands Design 1/5 Fooddesign
De vorm van koekjes, van de pasta's, van chips, zelfs de vorm van het brood dat we eten, alles is bedacht en ontworpen door designers. Fooddesigners zetten ons aan het nadenken over ons eten en onze eetgewoontes. Katja Gruijters en Marije Vogelzang laten hun visie zien op fooddesign.

Zie Zorg 1/5 Ziekenhuizen
De Hedy d'Ancona-prijs is een nieuwe prijs in de Nederlandse architectuur- en bouwwereld. In Zie Zorg hiervoor aandacht. De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen. Zorggebouwen zijn nog nauwelijks onderdeel van het debat over architectuur. Tegelijkertijd bevindt de zorgsector zich in een grote dynamiek. In Zie Zorg Hedy d'Ancona aan het woord en de vijf genomineerden.

Museumgasten
In het vernieuwde Letterkundig Museum in Den Haag hangen vele schrijversportretten. Een bonte verzameling van gezichten en schatten uit de literaire wereld. Handschriften, en bijvoorbeeld ook de stofzuiger van Vestdijk. Die zette hij tijdens het schrijven aan, zo kon hij zich beter concentreren. Museumgasten Carry Slee en Wim Brands treffen in het depot ook schrijver Wim Hazeu aan. Hij heeft een geschenk voor het museum: de tropen-onderbroek van Slauerhoff.

Art XS
Niyaaz bekijkt een installatie. Het is een aantal stoeltjes op een rij, die aan de muur gehangen zijn. Daarop staan gamelans en onder de stoeltjes bungelen wajangpoppen. Met een knopje naast het werk kun je er muziek mee maken.. 4 Art
Valentijn Byvanck laat zich op de gevoelige plaat vastleggen door portretfotograaf Koos Breukel. Breukel staat bekend om het treffend vastleggen van emotie bij zijn modellen. Ook komen zijn seriematige projecten aan bod waarbij hij mensen jarenlang volgt. Zoals Mieppie, een vrouw die in een transgender proces zit. Wekelijks maakt hij een foto. Zij poseert in deze aflevering voor Breukel en vertelt hoe zij dat ervaart.

KunstUur, 27 maart 2010 tussen 17.00 uur en 18.00 uur, wekelijks bij de AVRO op Nederland 2.



Algemene omroepvereniging AVRO