Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 25 maart 2010

De Baarsjes koopt 78 parkeerplaatsen van Ymere

Portefeuillehouder Ab Cherribi, stadsdeelsecretaris Rob Jeursen en Bernard Oud, adjunct-directeur Projectontwikkkeling Ymere ondertekenden donderdag 25 maart de koopovereenkomst voor 78 extra parkeerplekken in het project De Wending.

Bewoners in de omgeving kunnen medio 2011 gebruik maken van 78 extra parkeerplaatsen in de ondergrondse garage van het gebouw De Wending in de Witte de Withstraat. In totaal komen er 158 parkeerplaatsen. Door deze extra 78 plaatsen kunnen bovengrondse parkeerplaatsen worden opgeheven, wat ten goede komt aan de openbare buitenruimte in de directe omgeving. De 2e laag met 80 plaatsen is bestemd voor de 80 koopwoningen. Kopers daarvan hebben vaste plekken, waardoor ze geen recht hebben op een parkeervergunning buiten op straat.

Voor het beheer van de 78 buurtplekken wordt een beheerplan opgesteld. Buurtbewoners met een maaiveldvergunning kunnen gebruik maken van een dergelijke buurtparkeerplaats. Via kentekenherkenning kunnen zij hun auto op een vrije plek parkeren.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

De Activiteitenbus gaat rijden

In stadsdeel West gaat vanaf april de Activiteitenbus rijden. De bus rijdt naar allerlei plekken en activiteiten in de buurt, zoals de markt, bibliotheek, bingo of naar de eettafel. De activiteitenbus is bedoeld voor ouderen en mensen met een beperking uit West. Als u meerijdt, wordt u thuis opgehaald en naar de activiteit gebracht. Centram organiseert het programma van de Activiteitenbus, de inschrijving en de begeleiding.

Heeft u zelf een idee voor uitstapjes of activiteiten? Meld het bij Centram!

Aanmelden en informatie: Claudia Smits, tel. 618 12 65 (tussen 10 en 12 uur op werkdagen), c.smits@centram.nl.

Pasen en Sporten

Woensdag 31 maart viert sportbuurtwerk paasfeest in de BlauwWithal. Van 13.00 tot 17.00 uur huppelt er een paashaas rond. Kinderen kunnen meedoen aan sportieve spellen zoals de paaseierenrace, paaseieren verzamelen, paas-quiz, paashaas gooien en nog veel meer. Wie liever buiten Pasen viert, komt op 31 maart naar de Mercator Speeltuin. Daar gaat Sportbuurtwerk paaseieren zoeken en paastakken versieren. Tussen 14.30 en 16.00 uur maakt Sportbuurtwerk er een feestje van. Samen met Stichting Dock, buurtbewoners en de paashaas.

BaarsjesBorrel in Club 8

Op vrijdag 2 april zijn de BaarsjesBorrelaars welkom op de eerste verdieping van Club 8, het poolcafé, waar van 21 tot 22 uur enkele pooltafels speciaal voor de BaarsjesBorrelaars klaar staan. Na 22 uur kan er natuurlijk op eigen kosten verder gepoold worden, maar in ieder geval gaat de borrel nog lekker lang door! Laat op de avond kunnen kunnen de borrelaars een verdieping hoger, naar de club: intervention (electro en house).

Vrijdag 2 april in Club 8, Admiraal de Ruijterweg 56, in het poolcafé op de 1e verdieping. De borrel start om 20.30 uur, poolen van 21 tot 22 uur gratis.

Ken je nog meer leuke mensen in de Baarsjes, nodig ze dan ook uit voor de Baarsjes Borrel!

Meer informatie: www.baarsjesborrel.nl, biertje@baarsjesborrel.nl

Mobiele Speeltuin

De Mobiele Speeltuin start begin april met een nieuwe 'sport en spel'. We doen aan tikkertje, balspelletjes, klimmen en klauteren. Heel gezellig, gezond en leerzaam. Verder organiseert de Mobiele Speeltuin activiteiten tijdens de overblijf. Er staat op bijna alle scholen een spelkist met speelmateriaal waar kinderen gebruik van mogen maken. Op basisschool de Meidoorn kunnen kinderen meedoen aan een ontwerpwedstrijd voor de spelkist. Wie het mooiste ontwerp maakt voor de kist mag hem beschilderen.

Start van de Mobiele Speeltuin:


- vrijdag 26 maart op de Corantijn, 15.15 - 16.45 uur


- dinsdag 6 april op de Augustinus, 15.30 - 16.30 uur


- donderdag 8 april op de Rosa Boekdrukker, 15.15 - 16.30 uur


- maandag 12 april op de Roos, 15.15 - 16.30 uur

De activiteiten zijn speciaal voor groep 3 en 4 van deze scholen.

Giro d'Italia

Binnenkort start in Amsterdam de Giro d 'Italia: één van de grootste wielerwedstrijden ter wereld. Kinderen die er heen willen kunnen met sportbuurtwerk De Baarsjes mee. Dinsdag 4 mei gaan ze met een bus naar wielerhal Velodrome in Sloten. Inschrijven kan tot dinsdag 20 april bij de meester of juf van groep 7/8. Het kost ¤ 2,-. Kinderen moeten zelf lunch meenemen. Vertrek: dinsdag 4 mei, 11.00 uur op het Balboaplein.

Om alvast een beetje in de stemming te komen voor de Giro zijn er 31 maart wielrenspellen bij jongerencentrum de Zuidpool. Wat er gaat gebeuren is nog een verassing maar het heeft in ieder geval met fietsen te maken. Voor kinderen van 10 tot 15 jaar.

Meer informatie: Sportbuurtwerk, Roy: 589 2536.

Oud-Zuid leest voor West

Kinderen kleuren de Van Baerlestraat. Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher opent woensdag 31 maart een tentoonstelling met deze titel. Op de tentoonstelling staan meer dan 80 fantasiebeesten, gemaakt door kinderen van de Joop Westerweelschool in De Baarsjes.

De tentoonstelling is een initiatief van bewoners van Oud-Zuid en De Baarsjes. Met de tentoonstelling vragen kinderen aan bewoners van Oud-Zuid om te helpen met voorlezen. In Amsterdam West wonen veel kinderen met ouders die geen Nederlands lezen. Volgens de initiatiefnemers zijn er echter in Oud-Zuid meer dan genoeg voorlezers te vinden. Deze tentoonstelling brengt de kinderen en voorlezers bij elkaar.

De expositie is te zien van 31 maart tot 1 mei in de Openbare Bibliotheek, Roelof Hartplein 430. De opening door Asscher is om 11.00 uur.

Meer informatie: Dick Haanraadts, 020 - 612 5539, www.AmsterdamVerbindt.nl

Vakantie en leerplicht
Ook dit jaar controleert Bureau Leerplicht streng of kinderen voor en na de vakantie wel op school zijn. Buiten de schoolvakanties mogen kinderen niet op vakantie. Leerplichtambtenaren gaan weer neuzen tellen. Ze controleren de dagen voor en na de vakantie of iedereen er is. Alleen in speciale gevallen kan een school toestemming geven om een kind van school te houden. Het kan in de volgende gevallen:


- Als het aantoonbaar onmogelijk is op een ander tijdstip vakantie te nemen. Ouders moeten dit 6 weken van te voren aanvragen.


- Bij bijzondere omstandigheden, zoals een begrafenis.

Bij overtreding krijgen ouders een boete voor elke dag dat hun kind niet op school verschijnt.

Kinderen in de voetsporen van Gaudi
Basisschool Corantijn start een ontwerpwedstrijd voor kinderen. In de traditie van de beroemde Spaanse kunstenaar Gaudi ontwerpen ze een mozaïekdier gemaakt van kleine platte steentjes. Het mozaïekdier dat Langnek gaat heten komt in de schooltuin aan de Hoofdweg. Kinderen van de Corantijn mogen de jas van de drie meter hoge Langnek ontwerpen. Het winnende ontwerp wordt uitgevoerd en krijgt een plaats aan de drukke Hoofdweg. Een jury met kinderen en volwassenen bepaalt wie er wint. De jury bestaat uit buurtbewoners: Jet Bussemaker (voormalig staatssecretaris VWS), Leo Divendal (fotograaf) en Suzan van der Zijde (docent). Daarnaast zit een vertegenwoordiging van kinderen uit groep 1 tot 8 in de jury. De jury reikt de prijs uit op dinsdag 30 maart om 11.30 uur in de Corantijn. De prijsuitreiking wordt feestelijk omlijst door de Talentband. Iedereen is van harte welkom. Het resultaat van de wedstrijd wordt in de Juni Kunstmaand gepresenteerd tijdens "Kolder op het plein" op 16 juni. Meer informatie: Caroline Vonk, carolinevonk@cs.com, 06-41249295.

Container schilderen

Kinderen van basisschool De Roos gaan vuilcontainers in De Baarsjes schilderen. Het gaat om de containers die naast speeltuin De Krommert staan. Om op de container te komen mogen kinderen een tekening inleveren. Die maken ze tijdens de na- en tussenschoolse opvang. De mooiste kleurplaat wordt uitvergroot en op de container geplakt. Op de andere kant van de container mogen kinderen lekker met verf kliederen.

Iets overgehouden van de grote voorjaarsschoonmaak?

Het is lente en je wilt lekker opgeruimd het voorjaar in. De bezem moet daarom maar eens flink door het huis. Veel rommel die je hebt bewaard, op zolder, in kasten, berging of schuur, blijkt eigenlijk wel weg te kunnen. Dan is het wel zo makkelijk als je daar meteen vanaf kunt! Dat kan bij het Afvalpunt bij u in de buurt. Van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Gratis. En bijna alles wat u inlevert wordt hergebruikt. Zo draagt u bij aan een schone straat en een beter milieu.

Meer informatie: www.afval.amsterdam.nl

Doe het licht uit tegen klimaatverandering!

Op zaterdag 27 maart 2010 om 20.30 uur gaat het licht uit. Over de hele wereld gaan steden, gebouwen, bedrijven en huishoudens een uur lang op zwart: Earth Hour. Het licht uit tegen de klimaatverandering!

Meer dan 200 steden wereldwijd hebben nu al toegezegd mee te doen aan Earth Hour, bijvoorbeeld Londen, Lissabon, Madrid, Kopenhagen, Istanbul, Hong Kong en Los Angeles. Ook Amsterdam doet mee!

De gemeente roept bewoners en bedrijven op mee te doen aan de actie. Er zijn veel initiatieven, van gemeente en particulieren. Zo gaat onder meer het licht uit van de Stopera en de Magere Brug. Ook Artis, het Hilton hotel en het Paleis op de Dam en nog veel meer gebouwen doen mee. Verder hebben zich al honderden bewoners aangemeld op de site van Earth Hour.

Earth Hour is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds. In 2008 verspreidde de actie zich als een inktvlek over de aardbol en vorig jaar werd het een wereldwijd fenomeen: bijna een miljard mensen in 88 landen deden een uur lang het licht uit. Dit jaar worden het er nog meer!

Meer informatie: www.wnf.nl

Heel Nederland op de fiets, ook De Baarsjes

In de wijk, naar school, in het groen of naar het werk... fietsen kan altijd! Op woensdag 31 maart fietst heel Nederland naar een nieuw wereldrecord! Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en de Fietsersbond willen op deze spectaculaire manier laten zien dat fietsen een gemakkelijke manier is om aan je dagelijkse dosis beweging te komen.

Het doel is om tussen 12.00 en 13.00 uur een nieuw wereldrecord te vestigen: 1 miljoen mensen tegelijk op de fiets. Vraag al uw collega's, vrienden, familie of kennissen en fiets vanuit het Olympisch Stadion tussen 12.00 uur en 13.00 uur een leuke route. Om deel te nemen aan de recordpoging moet u minimaal een half uur fietsen.

Meedoen is eenvoudig, aanmelden ook. Ga naar www.sport.amsterdam.nl en geef daar op met hoeveel deelnemers u op 31 maart meedoet. Bij deelname ontvangt u een herkenbaar geel met oranje fietslint voor iedere deelnemer (op = op) en een vermelding op de website.

Persberichten

Amsterdam, 24 maart 2010

Tegenwind en Winterlicht

De afgelopen maanden was het BuurtVeiligheidsTeam extra actief in het verkeer. Automobilisten met kapotte verlichting konden hun boete ontlopen door herstelde verlichting op het bureau te tonen. Deze actie Winterlicht zorgde voor 113 bekeuringen. 24 daarvan werden ingetrokken na getoonde reparatie. Met de actie Tegenwind werden enkele fietsendealers opgespoord. De politie meldde dat er vooral aandacht was voor puberjongens op dure fietsen met kinderzitjes.

Het BuurtVeiligheidsTeam (BVT) poetst nog steeds graffiti. Bij een melding van graffiti komt het BVT binnen een week poetsen. Het BuurtVeiligheidsTeam spreekt de horeca aan op het schoonhouden van hun omgeving. Ook woningcorporaties worden aangesproken op het schoonhouden van hun panden. Daarnaast doet het BVT extra poetswerk aan vuile afvalcontainers.

Stadsdeel de Baarsjes vroeg bewoners afgelopen zomer naar de vervelendste problemen in de buurt. Met de resultaten van het onderzoek werd een Top 3 Ergernissen opgesteld. Buurtbewoners blijken zich het meest te ergeren aan afval op straat, onveilig verkeer en hangjongeren.

Deze Top 3 is het werkterrein van het BuurtVeiligheidsTeam. Het team bestaat uit twee politieagenten en twee toezichthouders van het stadsdeel. Ze zijn dagelijks op straat te vinden in de Chassébuurt. Sinds vorige zomer heeft het BVT hard gewerkt om onder meer fietswrakken weg te krijgen en de buurt graffiti-vrij te maken. Daarnaast spreken ze hangjongeren aan op hun gedrag en spuiten ze portieken schoon.

Blijven melden

Het BuurtVeiligheidsTeam blijft de komende tijd werken aan een schone en veilige buurt. Bewoners kunnen overlast blijven melden, bijvoorbeeld over nieuwe graffiti. Melden kan bij de Mercatorpost: mercatorpost@baarsjes.amsterdam.nl, op het Mercatorplein 49 of via 020-5891979 tussen 10.00 en 16.00. Misdrijven kunnen bewoners melden bij de politie op 0900 - 8844.

Ruud Sjoerdsma, Stadsdeel De Baarsjes, 06 - 171 444 71, r.sjoerdsma@baarsjes.amsterdam.nl

Amsterdam, 19 maart 2010

270 nieuwe geveltuinen in De Baarsjes

Stadsdeel De Baarsjes mag nog wel wat groener, vonden bestuur en bewoners. Daarom kan iedereen in De Baarsjes gratis een geveltuin krijgen. Inmiddels hebben 270 bewoners een geveltuin aangevraagd.

Vorige week kregen alle Baarsjesbewoners een brief met het aanbod van een gratis geveltuin. Zij kunnen kiezen uit een vier smaken: Vlinder, Geur, Wintergroen of Siergrassen. Mensen die al een geveltuin hebben kunnen ook aangeven dat ze nieuwe plantjes willen krijgen. Bewoners gaan hun nieuwe geveltuin zelf onderhouden.

De Baarsjes doet dit project in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam. Een groep van vijf studenten van de afstudeerrichting Stedelijke Vernieuwing voert het hele project uit als stageopdracht. Het project is een vervolg op de wintergeveltuinenactie. In december vorig jaar konden bewoners in de Mercatorbuurt een wintergeveltuin krijgen. Door het succes van dat project besloot portefeuillehouder Coos Hoebe om het deze lente naar de hele Baarsjes uit te breiden. Hoebe: "Dit is een leuke manier om de wijk groener te maken. Juist omdat we dit samen met de bewoners doen, en omdat ze zelf kunnen kiezen hoe het er uit gaat zien. Voor de studenten is het een mooie leerervaring, zeker nu het project zo breed aanslaat."

Een gratis geveltuin in De Baarsjes aanvragen kan tot 2 april op www.baarsjes.nl/geveltuin


- Foto's zijn op aanvraag beschikbaar


- Meer informatie:

Ruud Sjoerdsma, Stadsdeel De Baarsjes, 06 171 444 71, r.sjoerdsma@baarsjes.amsterdam.nl

Agenda

REVERIE 2010 expositie Brighart
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=23933&popup=true)

3 maart 2010 tot 27 maart 2010

Thomas Schmall - Schilderijen, tekeningen en schetsen (www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=23934&popup=true)

7 maart 2010 tot 7 april 2010

Continental Riddim Multi Fusion Style The Move 2 Empowerment: Lanceert 'Move to Improve' Talentontwikkeling in de Baarsjes (www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=24168&popup=true)

12 maart 2010 tot 9 juli 2010

Inloopavond Belastingdienst & KvK
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=24154&popup=true)

25 maart 2010 - aanvang 19:30

MLB presenteert: Balançoire. foto's van Elisabete Maisão (www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=24323&popup=true)

30 maart 2010 tot 24 april 2010

OPENING balançoire
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=24324&popup=true)

2 april 2010 - aanvang 19:00