Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


13/4

Promotie 'Genome function and organization in relation to the nuclear envelope'


Bernike Kalverda: 'Genome function and organization in relation to the nuclear envelope'. Promotor is prof.dr. M.M.S. van Lohuizen, hoogleraar Biologie en epigenetische regulatie van normale en kankerstamcellen. Co-promotor is dr. M. Fornerod (NKI).


Kalverda onderzocht of de ruimtelijke positie en organisatie van het DNA in de celkern een rol speelt bij genregulatie, en welke rol eiwitten aan de rand van de celkern daarbij spelen. Centrale vraag: maakt het uit wáár het DNA in de celkern zit voor het functioneren ervan? De promovenda concentreerde zich op de kernenvelop, die zorgt dat de inhoud van de celkern gescheiden blijft van de rest van de cel (het cytoplasma). Ze ontdekte dat lamine-eiwitten interacties aangaan met 'junk-DNA', lange stukken DNA zonder genen. Dit zou een rol kunnen spelen in de ruimtelijke organisatie van het genoom. In de kernenvelop bevinden zich grote eiwitcomplexen die openingen vormen door de kernenvelop. Sommige kernporie-eiwitten zijn mobiel, ze bewegen zich vrij rond in de celkern. Kalverda ontdekte dat juist deze vrije kernporie-eiwitten genen kunnen activeren, onder andere genen die betrokken zijn bij celdeling. Vrije kernporie-eiwitten spelen daarom wellicht een rol in het ontstaan van kanker.
Conclusie: het maakt inderdaad uit waar DNA in de celkern zit. De kernenvelop blijkt ook betrokken bij het functioneren en de organisatie van het genoom.
Tijd: 12.00 uur





Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam