Eerste resultaten beschikbaar van de OSART-missie in de kerncentrale D

25/03/2010 12:51

AFCN-FANC

Van 8 tot en met 25 maart heeft een internationaal samengesteld team van 15 nucleaire experten, het zogeheten OSART-team (Operational Safety Review Team) van het IAEA (Internationaal Atoom Energie Agentschap) een uitgebreide doorlichting uitgevoerd van de operationele veiligheid in de reactoren 1 en 2 van de kerncentrale Doel.

De globale conclusie van het OSART-team is dat de operationele veiligheid in Doel goed is en dat er door de kerncentrale Doel een hoge prioriteit gegeven wordt aan de veiligheid en de continue verbetering ervan.

Een OSART-missie is een audit van een kerncentrale door het IAEA waarbij deskundigen de organisatie en de werkmethodes van de exploitant evalueren in het licht van de beste internationale praktijken. Deze audit kwam er op verzoek van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), via de Belgische Regering, en dit ter aanvulling van de inspecties door het FANC en zijn filiaal Bel V.

De resultaten van deze OSART-missie bieden voor de exploitant uitstekende mogelijkheden om zijn operationele veiligheid verder te verhogen en te streven naar performanties op het hoogste internationaal niveau.

Het team heeft 14 "goede praktijken" naar voren geschoven, die internationaal als voorbeelden kunnen dienen voor andere kerncentrales. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

- Het inzetten van specifiek opgeleid personeel dat medewerkers assisteert bij het aan- en uittrekken van aangepaste werkkleding;

- Een opleiding "op maat" voor iedere persoon die een sleutelrol vervult in de noodplanning;

- De opvolging en evaluatie van de veiligheidscultuur van de onderaannemers op de site tijdens de jaarlijkse stilstand voor onderhoudswerken.

Voor een aantal onderwerpen is het team ook van mening dat er ruimte tot verbetering aanwezig is. Er werden door het OSART-team 5 "aanbevelingen" en 10 "suggesties" opgelijst.

Enkele van de suggesties (in dit domein is er verbetering mogelijk) zijn:

- de industriële risico's (bv. val- en struikelrisico) in de installaties zouden beter geïdentificeerd en aangeduid moeten worden;

- de uitwisseling met andere exploitanten van kerncentrales van ervaringsgegevens betreffende incidenten zou beter en sneller kunnen gebeuren;

- bij bepaalde onderhoudswerken in de installaties zou nog meer aandacht moeten gaan naar detail;

Enkele van de aanbevelingen (de centrale zou in dit domein bijkomende inspanningen moeten leveren om zich op de beste internationale praktijken af te stemmen) zijn:

- De richtlijnen om te verzekeren dat na een ongeval de toevoer van verse lucht naar de controlezaal op lange termijn niet in het gedrang komt, moeten verbeterd worden;

- De bestaande samenwerking met en de training van de externe brandweerdiensten die tussenkomen op de site moeten meer formeel vastgelegd worden.

- Er moet meer gebruik gemaakt worden van risicoanalyses die rekening houden met de waarschijnlijkheid van incidenten, bijvoorbeeld bij de analyse van wijzigingen aan de installaties;

Het IAEA zal deze resultaten verwerken in een finaal rapport dat beschikbaar zal zijn binnen een viertal maanden. Dit rapport zal publiek zijn en gepubliceerd worden op de website van het FANC.

Ter herinnering, een OSART-missie beoogt niet om de naleving van de reglementaire vereisten te toetsen, noch om de algemene veiligheid van de centrale te evalueren (dit wil zeggen: zoals voorzien in het basisontwerp), noch om de globale veiligheidsprestaties van de kerncentrales te vergelijken of onder te brengen in een rangschikking.

De aanbevelingen en suggesties van de OSART-missie worden door Electrabel opgenomen in een actieplan ter verbetering van de operationele veiligheid. Dit actieplan wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het FANC dat samen met zijn filiaal Bel V de implementatie van dit actieplan verder opvolgt.

Een follow-up missie door het IAEA, om de voortgang van de implementatie van de opmerkingen van het OSART-team te evalueren, is gepland voor begin 2012.

Meer algemene informatie over een OSART-missie vindt u terug op het OSART-dossier op de website van het FANC: http://www.fanc.fgov.be/nl/page/dossier-osart/1266.aspx

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel