Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2010/YG26
Buitenpost, 25 maart 2010

Achtkarspelen gaat door met stimuleren glasvezel
Vraagbundeling in Harkema en Surhuisterveen

Nadat eerder in Drogeham, Kootstertille en Gerkesklooster Stroobos het bedrijfsleven de mogelijkheid heeft gehad om voor scherpe tarieven een glasvezelaansluiting te krijgen worden nu de bedrijven uit Surhuisterveen en Harkema hier voor benaderd en uitgenodigd. De gemeente biedt bedrijven de mogelijkheid om zich te laten voorlichten en te laten doorlichten over de mogelijke voordelen van glasvezel. De gemeente heeft daartoe afspraken gemaakt met de coöperatieve vereniging Fryslân Ring. Fryslân Ring verzorgt inkooptrajecten voor bedrijven door middel van vraagbundeling. Achtkarspelen wil dit graag ondersteunen en heeft Fryslan Ring gevraagd om een actieve rol hierin te nemen. Het project wordt gesteund door de ondernemersverengingen het ABC, H&I Surhuisterveen en H&I Harkema.

Eind maart zullen de eerste ondernemers in Surhuisterveen en Harkema worden benaderd door Bert Super, adviseur van Fryslân Ring. In een persoonlijk gesprek worden zij voorgelicht over de mogelijkheden die glasvezel biedt voor het bedrijf. Bedrijven die nu al overwegen om over te stappen op glasvezel zullen als eerste worden benaderd. Daarna zullen bedrijven boven de 10 fte worden doorgelicht en vervolgens de groep tussen 5 en 10 fte. Indien ondernemers geïnteresseerd zijn kunnen zij een Breedbandscan uit laten voeren. Deze scan toont een overzicht van de huidige kosten die het bedrijf maakt en de kosten voor digitale communicatie wanneer het bedrijf is aangesloten op een glasvezelnetwerk. Wanneer een groot aantal bedrijven in dit gebied zich wil aansluiten op een glasvezelnetwerk kunnen de aansluitkosten een stuk voordeliger uitvallen.

Behalve glasvezel voor bedrijven is de gemeente ook bezig met het project Klasseglas, waarbij alle basisscholen op kosten van de gemeente zullen worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Ook in dit traject is Fryslân Ring nauw betrokken en zal de gemeente deze twee projecten waar mogelijk combineren. Door de combinatie met Klasseglas kan het ook voor een ondernemer uit een van de andere dorpen dan Harkema en Surhuisterveen interessant zijn. Bedrijven en ook particulieren kunnen zich te allen tijde melden bij de gemeente als ze interesse hebben in een glasvezel aansluiting. De gemeente zal haar best doen om deze vragen zoveel mogelijk te bundelen en het zo gerealiseerd te krijgen.

Voor meer informatie over glasvezelaansluitingen, de voordelen en mogelijkheden hiervan of wanneer u een Breedbandscan uit wilt laten voeren, kunt u terecht bij dhr. A.P van der Meulen, Accountmanager Bedrijven van de gemeente Achtkarspelen, tel. (0511) 54 86 26 of bij dhr. Bert Super van Fryslan Ring: 06 14 96 38 09.