Unie van Waterschappen

Waterschappen blij met advies CDA

25 maart 2010

Belang van doelmatigheid door waterschap in waterketen erkend

De waterstaatkundige veiligheid van ons laaggelegen land dient functioneel decentraal ingericht te blijven zodat de kans op overstromingen en wateroverlast geminimaliseerd worden. Hierbij past een waterschap dat efficiënt opereert. Dit is een van de punten van het advies dat de voorzitter van de Bestuurdersvereniging van het CDA, Sjaak van der Tak, vandaag presenteerde.

Toekomstvisie
Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen: "Wij herkennen ons in deze toekomstvisie op het bestuur in den brede, en op het waterschap in het bijzonder. Te meer omdat het een advies is dat tot stand gekomen is met grote deskundigheid vanuit het lokaal bestuur. Dat maakt het een visie met grote waarde voor alle politieke stromingen die discussiëren over de wijze waarop we in Nederland de waterstaatkundige veiligheid goed met elkaar regelen."

Advies
Van der Tak stelt in zijn advies dat een geleidelijke afbouw moet plaatsvinden van het aantal waterschappen en een duidelijker en efficiënter taakafbakening tussen gemeenten en waterschappen moet plaatsvinden. Het integreren van de waterketen is daarbij een topprioriteit. De verhouding tussen provincies en waterschappen is ook aan herziening toe. Vanuit het concept van een tweelaags bestuursmodel kan het toezicht efficiënter door het Rijk plaatsvinden.

Realiseren ambities
Ook aan het realiseren van deze ambities leveren de Unie van Waterschappen en haar leden een bijdrage. "Juist daarom hebben wij in november 2009 een aanbod aan het Kabinet gedaan 100 miljoen te bezuinigen en kijken wij voortdurend naar de wijze waarop we werken," aldus Glas. "Net als de heer van der Tak zijn wij van mening dat wij bestaan voor de burger. Wij moeten daadkracht en lef tonen en daarnaast afrekenbaar zijn."

Betere taakafbakening
De Unie van Waterschappen is het niet eens met Van der Tak dat de politisering van de waterschappen teruggedrongen moet worden. Juist omdat de waterschappen samen met de gemeenten verankerd zijn in het Huis van Thorbecke en de constitutie. "Dat wil overigens niet zeggen dat een betere taakafbakening niet bereikt kan worden met als doel de bestuurlijke drukte te verminderen," aldus Glas.

Unieke aanpak
De vele waterrampen in de wereld hebben het bewustzijn versterkt dat het Nederlandse gedecentraliseerde en functionele model van waterbeheer een belangrijk veiligheidsanker is. De eeuwenlange ervaring in de strijd tegen het water heeft in Nederland geresulteerd in een unieke aanpak en een voorbeeld in de wereld. Als iets de afgelopen jaren heeft laten zien hoe belangrijk het is om de waterstaatkundige veiligheid op orde te hebben zijn het wel de voorbeelden van ernstige wateroverlast en overstromingen die we de afgelopen jaren hebben gezien in onder andere de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk.

De Unie van Waterschappen
De Nederlandse waterschappen zijn verenigd in de Unie van Waterschappen. De Unie behartigt op nationaal en internationaal niveau de belangen van de waterschappen voor een goede waterstaatsverzorging binnen het waterschapsbestel.