Universiteit van Tilburg

Persbericht 25 maart 2010

Obesitas patient erg gevoelig voor invloed van omgeving

Promovenda Eveline Wouters ontwikkelde meetinstrument

Obesitas is een gezondheidsprobleem dat de kwaliteit van het leven sterk vermindert. Eveline Wouters ontwikkelde een meetinstrument om dit in kaart te brengen bij pubers. Wouters concludeert onder meer dat veel patiënten bang zijn voor lichaamsbeweging uit angst voor letsel. En verder dat jongeren met een laag opleidingsniveau erg gevoelig zijn voor zogeheten snackgedrag van hun vrienden. Haar resultaten kunnen van belang zijn voor diverse hulpverleners en schoolleidingen.

Obesitas is een groot gezondheidsprobleem dat de kwaliteit van leven van de patiënten negatief beïnvloedt in psychisch, fysiek en sociaal opzicht. In de afgelopen decennia hebben veel meer mensen de beschikking gekregen over calorierijk voedsel, terwijl de noodzaak voor grote fysieke inspanningen is afgenomen. Tot nu toe stond bij de behandeling van obesitas patiënten vooral de persoon centraal en bleven omgevingsfactoren buiten beschouwing. Wouters ontwikkelde een vragenlijst meetinstrument om bij pubers vast te stellen op welke manier obesitas de kwaliteit van hun leven beïnvloedt. Zo kan worden onderzocht of ze gepest worden en hoe ze bewegen; bijvoorbeeld of ze moeite hebben met traplopen en hun eigen veters kunnen strikken. Uit het onderzoek kwam naar voren dat trainingsprogramma's voor beweging vaak stranden, omdat de patiënten bang zijn voor het oplopen van blessures. Ondanks de stimulans van hulpverleners kunnen ze het programma niet volhouden. Dat leidt soms tot onbegrip aan de kant van de begeleiders die beïnvloed kunnen zijn door het stigma van obesitas patiënten die dik en lui gevonden worden. Oplossingen worden gezocht in de medisch-chirurgische hoek. Die begeleiders kunnen nu op basis van de onderzoeksresultaten bij de keuze van een geschikte sport rekening houden met dergelijke factoren.

Jongens met lage opleiding vertonen meer 'snackgedrag' Depressie en overgewicht zijn problemen die in de puberteit vooral toenemen bij meisjes, maar kunnen niet eenduidig worden verklaard. Jongens gaan in deze leeftijd meer snacken, vooral als ze in een vriendengroepje zitten waar veel vette happen worden gegeten. Wouters constateerde dat het vaak jongens zijn op vmbo's, die gevoelig zijn voor het gedrag van hun vrienden. Ook het voorhanden zijn van snacks op school versterkt deze overeenkomst. Om snackgedrag te beïnvloeden kan die kennis van belang zijn voor schooldirecties.

Eveline Wouters (Eindhoven 1958) studeerde geneeskunde aan de universiteit Utrecht en epidemiologie aan de universiteit van Maastricht. Ze is hoofd van het expertisecentrum 'Bridging Innovations to Sustainable Care' (BISC) als onderzoeker van het lectoraat 'Health Care and Technology for Quality of Life' van de Fontys Paramedische Hogeschool.




Universiteit van Tilburg